Pariisi ja New Delhi soojenevad suhted toovad Modi Prantsuse rahvuspüha paraadile

Copy
India peaminister Narendra Modi lehvitab 29. aprillil oma erakonna Bharatiya Janata toetajatele valimiskampaania üritusel Bangalores.
India peaminister Narendra Modi lehvitab 29. aprillil oma erakonna Bharatiya Janata toetajatele valimiskampaania üritusel Bangalores. Foto: JAGADEESH NV / EPA / SCANPIX

India peaminister Narendra Modi võtab koos Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga osa Prantsuse rahvuspüha sõjaväeparaadist 14. juunil Pariisis, ütlesid riigid reedel ühisavalduses.

Prantsusmaa on huvitatud sidemetest India ja Vaikse ookeani piirkonnas, mida peetakse oluliseks tulevase geopoliitilise võimutasakaalu seisukohast.

Modi kohalolek ja India vägede osavõtt paraadist tähistab uut etappi Prantsusmaa ja India strateegilises partnerluses, teatas Élysée palee.

«Riigid seavad uusi sihte strateegiliseks, kultuuri-, teadus- ja majanduskoostööks, seal hulgas paljudes tööstussektorites,» lisati avalduses.

Prantsusmaa sammud India ja Vaikse ookeani piirkonnaga sidemete loomises ei ole aga läinud tõrgeteta. Kui Macron aprillis Hiinas riigivisiidil käis, ei olnud ta paljude liitlaste arvates piisavalt kriitiline president Xi Jinpingi ja tema Taiwani-poliitika suhtes.

Lääne püüded Indiat enda poolele meelitada ei ole samuti läinud ootuspäraselt. Modi valitsus on nimelt Venemaale Ukrainasse tungimise tõttu kehtestatud sanktsioone oma huvides ära kasutades ostnud Venemaalt odavamalt naftat.

Sellest hoolimata on Prantsusmaal ja Indial «ühine nägemus rahust ja julgeolekust, eriti Euroopas ning India ja Vaikse ookeani piirkonnas, ning nad kaitsevad ÜRO harta eesmärke ja põhimõtteid», ütles Élysée palee.

India on viimastel aastatel ostnud Prantsusmaalt ka relvi, seal hulgas hävituslennukeid Dassault Rafale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles