Daugavpilsis leitud veelinnud surid linnugrippi

BNS
Copy
Linnugripp levib praegu eelkõige kajakate kaudu.
Linnugripp levib praegu eelkõige kajakate kaudu. Foto: Shutterstock

Lätis Daugavpilsis avastati surnud veelindudelt linnugripp, teatas uudisteagentuurile LETA reedel toidu- ja veterinaarteenistus.

Toiduohutuse, loomatervishoiu ja keskkonnainstituudi Bior esimesed laboriuuringu tulemused viitavad, et 11-st Daugavpilsi Esplanaadi tiigist leitud surnud veelinnust seitsmel oli linnugripiviirus.

Tegu on viirusega H5N1, mida on leitud Läti metslindudel ka varasematel aastatel. H5N1 on praegu valitsev linnugripi tüvi ka teistes Euroopa riikides.

Veterinaarteenistus kutsub elanikke vältima nimetatud piirkonna külastamist ja hoiduma surnud lindude puutumisest, et vältida ohtu oma tervisele ja vältida haiguse edasilevimist. Samuti palub teenistus hoida lemmikloomad sellelt alalt eemal ning mitte tuua haigeid metslinde koju, loomade varjupaika või veterinaarkliinikusse, sest linnugripp on ravimatu.

Läti kodulindude kaitsmiseks kõrge patogeensusega linnugrippi nakatumise eest peavad linnufarmid täitma kuni 15. maini kõrgendatud bioohutusnõudeid.

Eesti ja Leedu farmides tuvastati kõrge patogeensusega linnugripi puhang märtsis.

Kõrge patogeensusega linnugripp on äge, väga nakkav lindude nakkushaigus, mida iseloomustab kõrge suremus. Viiruse kandjateks ja levitajateks looduses on mets-, eriti veelinnud, kel võib haigus kulgeda iseloomulike nähtudeta. Kodulinnud võivad nakatuda kokkupuutel nakatunud metslindudega. Samuti võivad linnud nakatuda saastunud vee, sööda või viirusega nakatunud esemete (jalatsid, riided, varustus) kaudu.

Mullu avastati Lätis esimene metslindude linnugripi juhtum jaanuaris, kui see avastati kuuel luigel. See oli 2022. aastal ainuke Lätis registreeritud haigusjuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles