Jaapani peaminister saabus Lõuna-Koreasse suhteid parandama

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida koos abikaasaga avaldamas sõdades langenutele austust Souli riiklikul kalmistul.
Jaapani peaminister Fumio Kishida koos abikaasaga avaldamas sõdades langenutele austust Souli riiklikul kalmistul. Foto: Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP / Scanpix

Jaapani peaminister Fumio Kishida saabus täna visiidile Lõuna-Koreasse osana jõupingutustest parandada kahe riigi suhteid seoses kasvava ohuga Põhja-Koreast.

Kahepäevane visiit on esimene ametlik Jaapani liidri külaskäik Souli enam kui aastakümne jooksul.

Kishida suundus esmalt Souli riiklikule kalmistule, kuhu on maetud sõjaveteranid, nende seas ka Jaapani koloniaalvõimu vastu võidelnud, et panna sinna lilled ja avaldada hukkunutele austust.

Hiljem päeval kohtub Jaapani peaminister Lõuna-Korea presidendi Yoon Suk-yeoliga, kes on seadnud suhete parandamise Tokyoga oma prioriteediks. Märtsis väisas Lõuna-Korea liider ka Jaapanit.

Soul ja Tokyo on mõlemad USA olulised liitlased, kuid nende suhted on olnud keerulised tulenevalt Jaapani jõhkrast koloniaalvõimust Korea poolsaarel aastatel 1910-1945.

Kishida ütles täna enne teeleasumist, et ta teeb koos Yooniga jõupingutusi taastamaks «süstikdiplomaatiat», mis peatati aastateks kaubandustüli ajal.

Märtsis kohtudes leppisid Kishida ja Yoon kokku vastastikuste kaubanduspiirangute lõpetamise ning Jaapani valitsusjuht kutsus Lõuna-Korea presidendi G7 tippkohtumisele, mis leiab aset sel kuul Hiroshimas.

Jõupingutused parandada suhteid ja sõjalist koostööd langevad ajale, mil Põhja-Korea liider Kim Jong-un on hoogustanud relvade arendamist ja katsetamist ning teatanud, et tema riik on «pöördumatu» tuumajõud.

Pyongyang on korraldanud tänavu rekordiliselt raketikatsetusi, nende seas on riigi esimese tahkekütusega ballistilise raketi katsetus.

USA ja Lõuna-Korea on vastukaaluks suurendanud oma kaitsekoostööd ja viinud läbi rea suurõppusi, sealhulgas kolmepoolsed õppused koos Jaapaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles