VIDEO ⟩ Kliimaaktivistid lörtsisid kuulsat Rooma vaatamisväärsust (3)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Rooma politsei ja meeleavaldajad purskkaevus rüselemas.
Rooma politsei ja meeleavaldajad purskkaevus rüselemas. Foto: Cecilia Fabiano / Zuma Press / Scanpix

Itaalia kliimaaktivistid valasid kuulsa Fontana dei Quattro Fiumi (Nelja jõe purskkaevu) vette söepõhist musta vedelikku, mis nende väitel märgib inimkonda eesootavat tumedat tulevikku, vahendas CNN. 

«Meie tulevik on sama must kui see vesi,» ütles rühm nimega Ultima Generazione [viimane põlvkond - itaalia k] oma veebilehel. «Ilma veeta ei ole elu ja temperatuuri tõusuga oleme ühelt poolt avatud põuale, teisalt üleujutustele,» lisasid nad.

Arvatakse, et tegemist on sama kliimaaktivistide rühmaga, kes juhtis proteste teistes Itaalia ajaloolistes paikades, sealhulgas Rooma kesklinnas asuva Barcaccia purskkaevu juures. Sarnaste protestide käigus kleepisid aktivistid end Itaalia kunstiteoste külge  Vatikani muuseumites ja Uffizi galeriis Firenzes.

«On absurdne, et see žest peaks teid šokeerima, kui meil valitseb põuahäda, mis paneb põllumajanduse ja energiatootmise kriisiolukorda,» ütles rühm oma toonase protesti kohta.

Politsei vahistas rühma liikmed ja neid süüdistatakse avaliku mälestusmärgi rüvetamises.

Rooma kuulsal Piazza Navona väljakul asuv Fiumi purskkaev loodi Itaalia skulptori Gian Lorenzo Bernini poolt 1651. aastal.

Itaalia kultuuriminister Gennaro Sangiuliano mõistis aktivistide protesti hukka ja ütles, et vastutajad peavad puhastamisteenuse eest ise maksma. «Me peame märkima järjekordset rüvetamist, mis ohustab meie riigi ühe ikoonilise kunstiteose ilu,» ütles Sangiuliano.

«Nagu ma olen mitu korda selgitanud, on need [protestid] vastukäivad nende väitele keskkonda kaitsta - keskkond hõlmab ka inimgeeniuste sajandite vanuseid teoseid,» vahendas Itaalia kultuuriministrit CNN. «Nüüd tuleb vett raisata selle [purskkaevu] koristamiseks.»

Sangiuliano kirjeldas rühmitust öko-vandaalidena.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles