Erukindralist Tšehhi president manitses Kiievit vasturünnakuga mitte kiirustama (4)

BNS
Copy
Tšehhi president Petr Pavel.
Tšehhi president Petr Pavel. Foto: AFP/SCANPIX

Tšehhi erukindralist president Petr Pavel, kes on juhtinud ka NATO sõjalist komiteed, hoiatas Ukrainat vastupealetungiga kiirustamise eest, mis tema sõnul võib kaasa tuua kohutavad tagajärjed, kirjutas pühapäeval portaal Unian

Pavel ütles äsja Londonis antud usutluses, et kutsus Kiievis president Volodõmõr Zelenskõi ja peaminister Denõss Šmõhaliga kohtudes neid üles mitte kiirustama, kuni väed on täielikult valmis.

«Ilmselt on neil endiselt tunne, et neil pole kõike, mida on vaja operatsiooni edukaks käivitamiseks. Seetõttu võib mõnel tekkida kiusatus sundida neid mingeid tulemusi näitama. Ukraina jaoks oleks vasturünnaku ebaõnnestumine äärmiselt kahjulik, sest uut võimalust vähemalt sel aastal ei tule,» lausus Pavel.

Tema hinnangul ootavad Ukrainat paratamatult «kohutavad kaotused», sõltumata sellest, kui võimsad on tema jõud, ja ta ei saa endale lubada rünnaku ebaõnnestumist.

«Selleks on palju nõudeid, mis puudutavad personali, laskemoona logistikat, kütuse rahastamist. Sel aastal saab olema vaid üks võimalus, nii et see peab olema edukas,» lisas Tšehhi juht.

Pavel kutsus ka lääneriike üles olema valmis muudeks tulemusteks kui täielik võit.

«Usun, et peame tegema kõik endast oleneva, et julgustada ukrainlasi ja toetada neid edu saavutamisel. Kuid sisemiselt peame olema valmis ka muudeks ettenägematuteks asjaoludeks,» ütles Pavel.

Samuti hoiatas ta, et üllatuselementi, mis aitas kaasa vastupealetungi edule Harkivi ja Hersoni oblastis, enam ei ole ning venelasi ei tohiks alahinnata.

«Neil on piisavalt tööjõudu, neil on veel piisavalt varustust, isegi kui see on vana, võib-olla väiksemas koguses, kuid siiski on neil suur hulk suurtükke, neil on palju laskemoona. Nad ei ole kaitset silmas pidades mõttes nii jõuetud,» rõhutas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles