Ukraina usujuht andis külma närviga eestlastele ordenid (5)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Ukraina õigeusu kiriku Kiievi patriarhaadi juht Filaret (keskel) koos Eesti suursaadik Kaimo Kuuse, tema Poola ametivenna Bartosz Cichocki, meie endise kaitseatašee ja tema abiga ordenite üleandmisel Kiievis.
Ukraina õigeusu kiriku Kiievi patriarhaadi juht Filaret (keskel) koos Eesti suursaadik Kaimo Kuuse, tema Poola ametivenna Bartosz Cichocki, meie endise kaitseatašee ja tema abiga ordenite üleandmisel Kiievis. Foto: Erakogu

Enne täiemahulise sõja puhkemist Ukrainas, aga samuti selle esimestel päevadel, evakueerisid kõik välisriigid Kiievist oma diplomaatilised esindused. Kohale jäid vaid Eesti ja Poola saatkonna loetud töötajad, kes pälvisid oma vankumatu usu ja meelekindluse eest tunnustuse.

Ukraina õigeusu kiriku Kiievi patriarh Filaret andis välja ukaasi ja autasustas Püha Nikolaus Imetegija ordeniga ärevatel hetkedel Kiievis püsinud Eesti julgeoleku ala töötajaid, endist kaitseatašeed kolonel Vahur Murulaidi ja tema abi kolonelleitnant Andris Sprivulit, samuti suursaadik Kaimo Kuuske.

Ukaasis märgitakse, et ordenisaajaid peetakse autasu vääriliseks teenete, meelekindluse ja toetuse eest Ukraina õigeusu kirikule, aga ka erakordsetes tingimustes Ukraina relvajõudude võitlusvõime tugevdamise ning neile osutatud märkimisväärse panuse tõttu.

Püha Nikolaus Imetegija orden
Püha Nikolaus Imetegija orden Foto: Margus Martin

Sprivul ütles Postimehele, et kõrge usutegelase poolt tulnud märkamine oli väga suur üllatus. «Esiteks me ei oodanud, et selline tunnustus võiks üldse tulla. Teine üllatus oli siis, kui saime teada, et tema residents [kus ordenid kätte anti] asub siinsamas [Eesti saatkonna] läheduses,» lausus ta.

Ordeneid üle andes oli Filaret veel omakorda põhjendanud Eesti ja Poola saatkonna töötajate tunnustamist: nad uskusid lõpuni, et sissetungijad ei suuda Ukraina pealinna vallutada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles