ÜLEVAADE ⟩ Kremli kärkimist õõnestas hõre sõjamasinate paraad

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
9. mai paraadil oli eile Moskvas väljas vähem sõdureid ja varustust kui eelmistel aastatel – ainsa tankina toodi rahva ette üks Teise maailmasõja aegne T-34. 
9. mai paraadil oli eile Moskvas väljas vähem sõdureid ja varustust kui eelmistel aastatel – ainsa tankina toodi rahva ette üks Teise maailmasõja aegne T-34. Foto: Pelagija Tihhonova/M24/Moscow News Agency/AP/Scanpix

Vladimir Putin süüdistas 9. mai kõnes läänt katses Venemaad hävitada, mainimata samas Ukraina-vastase agressiooni käigus ise kantud kaotusi, millest andis tunnistust tavapärasest märksa tagasihoidlikum sõjaväeparaad.

Naaberriigile mullu veebruaris kallale tunginud Venemaa president väitis kümmekond minutit kestnud raevukas sõnavõtus, et tsivilisatsioon on jõudnud pöördepunkti. «Tõeline sõda on vallandatud meie isamaa vastu,» ütles Putin, kelle sõnul on eesmärk Venemaa lõhkumine ja hävitamine. «Lääne üleilmastuv eliit räägib aga endiselt oma eksklusiivsusest, ässitab inimesi üksteise kallale ja lõhestab ühiskondi, provotseerides veriseid tülisid ja riigipöördeid, külvab vaenu, veneviha, ründavat rahvuslust.»

Kasutades Ukraina-vastasest agressioonist rääkides Kremli meelisterminit «sõjaline erioperatsioon», ütles Putin, et Ukraina vastu rindele saadetud sõduritest sõltub Venemaa riiklus ja rahva tulevik.

Kuigi sõjakaotustest Venemaa riigipea vaikis, andis Nõukogude Liidu võidu aastapäeva Natsi-Saksamaa üle märkiv paraad siiski aimu raskustest lahinguväljal, vahendas Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles