EL on lähedal märgilise naistekaitse konventsiooni ratifitseerimisele

Copy
ÜRO naistevastase vägivalla eriraportöör Reem Alsalem (vasakul) ja ÜRO inimõiguste volinik Orlagh McCann pressikonverentsil Türgi pealinnas Ankaras mullu 27. juulil. Alsalem esitles seal esialgseid uurimistulemusi oma külaskäigust Türgisse ning kutsus Türgi võime kaaluma muuta oma otsust lahkuda Istanbuli konventsioonist
ÜRO naistevastase vägivalla eriraportöör Reem Alsalem (vasakul) ja ÜRO inimõiguste volinik Orlagh McCann pressikonverentsil Türgi pealinnas Ankaras mullu 27. juulil. Alsalem esitles seal esialgseid uurimistulemusi oma külaskäigust Türgisse ning kutsus Türgi võime kaaluma muuta oma otsust lahkuda Istanbuli konventsioonist Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix

Euroopa Liit läheneb märgilise Euroopa leppe ratifitseerimisele, mis kaitseks naisi vägivalla eest.

Strasbourgi kogunenud seadusandjad kiitsid kolmapäeval ülekaaluka enamusega heaks toetuse avaldamise Istanbuli konventsioonile.

Euroopa Nõukogu koostatud konventsioon näeb ette, et meestel ja naistel on võrdsed õigused ja riigivõimudel on kohustus võtta meetmeid ennetamaks soopõhist vägivalda naiste vastu, kaitsta ohvreid ja võtta vastutusele süüdlasi.

EL allkirjastas leppe kuus aastat tagasi, kuid blokis tervikuna ei ole seda ratifitseeritud, sest vastu on kuus liikmesriiki: Bulgaaria, Tšehhi, Ungari, Läti, Leedu ja Slovakkia.

«Tahan saata oma kõige tungivama üleskutse kuuele ülejäänud ELi liikmesriigile, et ka nemad ratifitseeriksid Istanbuli konventsiooni,» ütles Rootsi eurosaadik Arba Kokalari naiste õiguste ja soolise võrdõiguslikkuse komiteest. «Teil on aeg seista ajaloo õigel poolel ja toetada naiste õigust vägivallata elule.»

Euroopa Kohus (ECJ) teatas 2021. aastal, kui europarlament oli palunud sel oma hinnangu anda, et liikmesriikide valitsusi esindav Euroopa Ülemkogu võib ratifitseerida leppe ka ühehäälse toetuseta.

ELi ametlike andmete järgi on iga kolmas naine ELis ehk umbes 62 miljonit naist kogenud füüsilist või seksuaalset vägivalda ja enam kui pooled bloki naistest (55 protsenti) on kogenud seksuaalset ahistamist vähemalt korra alates 15. eluaastast.

Türgi lahkus Istanbuli konventsioonist 2021. aastal, pälvides sellega naisõiguslaste ja lääneriikide hukkamõistu. Konventsioon allkirjastati Istanbulis 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles