Mullu oli maailmas üle 71 miljoni sisepagulase

Copy
Sudaanis on suurenenud hüppeliselt sisepagulaste arv seoses aprillis lahvatanud lahingutegevusega. Sel pildil on Darfurist vägivalla eest põgenenud sudaanlanna, kes Tšaadi piiri lähedal asuvas pagulaslaagris on saanud kanistrisse joogivett
Sudaanis on suurenenud hüppeliselt sisepagulaste arv seoses aprillis lahvatanud lahingutegevusega. Sel pildil on Darfurist vägivalla eest põgenenud sudaanlanna, kes Tšaadi piiri lähedal asuvas pagulaslaagris on saanud kanistrisse joogivett Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS / SCANPIX

Erinevate kriiside ja konfliktide koosmõjul on maailmas suurenenud taas sisepagulaste arv, mis on viinud oma riigis mujale liikuma sunnitud inimeste hulga rekordtasemele, ütlesid vaatlejad neljapäeval.

Seninägematu arv sisepagulasi, 71,1 miljonit inimest, registreeriti 2022. aastal, mida on 20 protsenti rohkem aasta varasemast. Peamised põhjused on Ukraina sõda ja Pakistani mussoonvihmadest vallandunud mastaapsed üleujutused.

Mullu registreeriti 60,9 uut sisepagulast, samas on inimesi, kes on pidanud mitu korda aasta jooksul oma riigis ümber paiknema, selgub sisepõgenike seirekeskuse (IDMC) ja Norra Põgenikenõukogu (NRC) ülevaatest.

Tegu oli 60-protsendise tõusuga, võrreldes 2021. aasta andmetega, mil sisepagulasi oli umbes 38 miljonit.

Antud näitaja on erakordselt kõrge, ütles IDMC juht Alexandra Bilak AFP-le.

«Suur osa sellest tõusust on põhjustatud mõistagi Ukraina sõjast, ent samuti Pakistani üleujutustest, uutest ja jätkuvatest konfliktidest mitmel pool maailmas ning reast äkilistest ja aeglastest paiksetest katastroofidest, mida oleme näinud Ameerikast Vaikse ookeanini,» sõnas ta.

Lisaks 17 miljonile sisepagulasele Ukrainas tõid Pakistani seninägematud tulvad kaasa kaheksa miljoni inimese ümberpaiknemise seal.

Sahara-taguses Aafrikas oli sisepagulasi 16,5 miljonit, neist enam kui pool oli seotud konfliktide eest pagemisega, seda eriti Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja Etioopias.

Üleilmse sisepaguluse näitaja sel aastal paraku kasvab, osaliselt ka värskete relvakonfliktide tõttu, nagu Sudaanis vohav vägivald, mille eest on pagenud sajad tuhanded inimesed.

Kuigi sisepagulus on üleilmne fenomen, siis pea kolm neljandikku maailma sisepagulastest elab vaid kümnes riigis: Süürias, Afganistanis, Kongo DVs, Ukrainas, Colombias, Etioopias, Jeemenis, Nigeerias, Somaalias ja Sudaanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles