AARDEJAHT ⟩ Rootsi politsei nabis kinni sõjalisi rajatisi kaardistanud rühmituse (1)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Rootsi politsei. Pilt on illustreeriv
Rootsi politsei. Pilt on illustreeriv Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Rootsi prokuratuur süüdistab 50-aastast meest salajase teabe omamises ja levitamises ning kahtlustatakse, et isik on osa suuremast militaarseid rajatisi kaardistanud grupist, teatas Dagens Nyheter täna. 

«Objektid on kõrge kaitseväärtusega ning nende välisagentide edastamine võib Rootsi relvajõududele ja kaitsevõimele üldisemalt suurt kahju tekitada,» selgitas prokurör Lars Hedvall pressiteates. 

«Meest kahtlustatakse salastatud teabe hankimises, edendamises, avalikustamises ning omakasu eesmärgil kasutamises ,» ütleb Lars Hedvall pressiteates, lisades, et peab kuritegu tõsiseks, sest teave puudutas riigikaitse jaoks väga olulisi küsimusi. 

Prokuratuuri sõnul kuulus isik umbes 60st «militaarselt agarast» [«militärt överintresserade»] inimesest koosnevasse rühmitusse, kes Rootsis asuvaid sõjalisi rajatisi kaardistasid. 

Nulltolerants reeturite suhtes

Aprillis vahistati Göteborgi linnas Venemaa kodanik, keda kahtlustatakse tööstusspionaažis, vahendas Rootsi telekanal TV4.

«Oleme olukorrast teadlikud,» vahendas Rootsi julgeolekuteenistusameti pressiesindaja Gabriel Wernstedt sõnu TV4.

Preemi pressiteenistus kinnitas nende alltöövõtja vahistamist. Rootsi eriteenistused viisid läbi tunnistajate ülekuulamisi ja hoonete läbiotsimisi, vahendas Rootsi meedia. Juhtumi üksikasju uurimise huvides ei avalikustata.

Viimastel kuudel on Rootsis mitmel korral kinni peetud Venemaa ja teiste riikide kodanikke, keda kahtlustatakse Venemaa kasuks spioneerimises. 19. jaanuaril mõisteti spionaažis süüdi vennad Peyman ja Payama. Peymanile mõisteti eluaegne ja tema vennale Payamale üheksa aasta pikkune vanglakaristus.

2022. aasta lõpus peeti Rootsis kinni riigis 20 aastat elanud Venemaa kodanikest abielupaar Sergei Skvortsov ja Elena Kulkova, keda kahtlustatakse koostöös Venemaa eriteenistustega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles