AJUJAHT Moskva üliõpilane pandi raamatu pärast trellide taha

Copy
Fotol Moskva Strogino metroojaam
Fotol Moskva Strogino metroojaam Foto: ITAR/TASS

Moskva kohus vangistas viieks päevaks metroos ajalooraamatut lugenud üliõpilase Vladimir Panini.

Õigusportaali andmetel oli 6. mai hommikul metroos sõitnud üliõpilasel käes Peter Neumanni raamat «Must marss. SS-mehe lugu». Raamatu kaanel on foto Saksa sõdurist, kes kannab SS-sümboolikaga kiivrit.

Teadaolevalt arreteeriti Panin juba metroojaamas.

Kohtuprotsessi ajal sõnas Panin, et ta ei nõustu natsismi ega fašismi ideoloogiaga ning luges raamatut ajaloolise allikana. Sellegipoolest tunnistas kohtunik ta süüdi natsisümboolika propageerimisele või demonstreerimisele suunatud tegudes ja käskis raamatu hävitada.

Venemaa sissetungiga Ukrainasse kaasnes ka ulatuslik riigisisene repressioonikampaania, millega kriminaliseeriti kogu sõltumatu ja avalik kriitika.

Aprilli alguses mõistis Venemaa kohus 25 aastaks vangi poliitilise opositsionääri Vladimir Kara-Murza. Ilja Jašin mõisteti eelmisel aastal valeinfo levitamise eest 8,5 aastaks vangi.

«Teadsin kohtuotsust juba eelmisel aastal, kui nägin auto tahavaatepeeglist mustades vormiriietes inimesi. Selline on tänapäeval Venemaal sõna võtmise hind,» ütles Kara-Murza.

Vene poliitiku aastatepikkuse lobitöö tulemusel kehtestati inimõiguste rikkumiste eest lääneriikides nn Magnitski seaduse alusel sanktsioone nii Venemaa suhtes kui ka Putini režiimi esindajate suhtes. Kara-Murza aitas Magnitski seaduse vastuvõtmisele kaasa muu hulgas koos Venemaa opositsioonipoliitiku Boriss Nemtsoviga, kes mõrvati 2015. aastal.

Neli kuud pärast Nemtsovi mõrva üritati mürgiga tappa ka Kara-Murzat. Ta on üle elanud kaks mürgitamist. Kaitseadvokaadi Maria Eismonti sõnul kannatab vahialune nende tagajärjel tõsiste närvihäirete all.

Venemaa julgeolekuteenistus vahistas spionaažisüüdistusega ka The Wall Street Journalis töötava Ameerika ajakirjaniku Evan Gershkovichi.

Venemaa ülemkohtu hiljutisest aruandest selgus, et 2022. aastal määrasid kohtud Vene kodanikele sõjaväe diskrediteerimise eest 4439 trahvi, vahendab Venemaa sõltumatu uudisteleht Mediazona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles