Europarlament asub ChatGPTd ja teisi AI-süsteeme reguleerima

Copy
OpenAI logo ja selle tehisintellektist tšätboti ChatGPT loodud vestlus. Pilt on illustreeriv
OpenAI logo ja selle tehisintellektist tšätboti ChatGPT loodud vestlus. Pilt on illustreeriv Foto: FLORENCE LO / Reuters / Scanpix

Euroopa Parlamendi liikmed hääletasid neljapäeval esimese sammu üle ChatGPT ja teiste tehisintellektisüsteemide (AI) üleeuroopalise reguleerimise poole.

Europarlamendi kodanikuvabaduse ja tarbijakaitsekomisjoni liikmed hääletasid ülekaalukalt piirangute seadmise poolt AI kasutamisele Euroopas.

Juunis läheb tekst vastuvõtmiseks parlamendi täiskogusse ja seejärel algavad Euroopa Liidu liikmesriikidega läbirääkimised lõpliku seaduse üle.

Seadusandjad nimetasid neljapäevast hääletust ajalooliseks ja avaldasid lootust, et see viib maailma esimeste tehisintellektiseadusteni.

Hääletusele pandud tekst tugineb Euroopa Komisjoni kahe aasta tagustele ettepanekutele, kuid selles soovitatakse lisakeelde biomeetrilisele seirele, emotsioonituvastusele ja kuritegevust ennustatavatele AI-süsteemidele.

Generatiivsed AI-süsteemid, nagu ChatGPT ja Midjourney, soovitatakse kanda spetsiaalseid läbipaistvusmeetmeid nõudvasse kategooriasse, nii peaks kasutaja teada saama, et väljund tuleb masinalt, mitte inimeselt.

Europarlamendi tekstis nõutakse lisakriteeriumi, mis määratleks kõrge riskitasemega AI kasutsuvaldkonnad.

Komisjoni ettepanekute nimekirjas on AI kriitilise taristu, hariduse, inimressursside, avaliku korra ja rändehaldamise vallas.

Europarlament soovib aga lisalävendit ohtude puhul turvalisusele, tervisele ja põhiõigustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles