Osama bin Laden tahtis tappa Obama ja Petraeuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda liider Osama bin Laden andis enne surma oma poolehoidjatele Afganistanis ja Pakistanis korralduse rünnata USA presidendi Barack Obama lennukit, vahendas ajaleht Washington Post reedel.

Ajaleht viitas dokumentidele, mille bin Ladeni tapnud Ameerika sõdurid leidsid tema varjupaigast Pakistanis. Samuti kavatses bin Laden tappa USA kindrali David Petraeusi, kes juhatas toona rahvusvahelisi vägesid Afganistanis.

Bin Laden tahtis Obamat tappa, sest «Obama on uskmatute juht ja tema tapmise järel asub (asepresident Joe – toim.) Biden automaatselt presidendiks,» öeldi kompleksist väidetavalt leitud dokumendis.

«Biden ei ole selleks kohaks absoluutselt ette valmistatud, mis viib USA kriisi,» kirjutatakse dokumendis. Petraeus on aga parajasti juhtival kohal ja tema tapmine muudaks sõja käiku Afganistanis, leitakse seal.

Kava oli kirjas ühes dokumendis, mille USA sõdurid leidsid hoonekompleksist 2. mail 2011 – samal ööl, mil bin Laden tapeti. Dokument saadeti Washington Posti arvamustoimetajale David Ignatiusele.

Ignatius kirjutas, et dokumendid ei ole varsti enam salajased ja tehakse varsti muutmata kujul araabiakeelsetena avalikuks.

Dokumentide kohaselt lootis bin Laden, et rünnakud teeb teoks Pakistani mässuline Ilyas Kashmiri, kes arvatavasti hukkus mullu juunis USA droonirünnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles