Poola kaitseminister kinnitas Vene raketi kukkumist riigi territooriumile

BNS
Copy
Poola kaitseminister Mariusz Błaszczak.
Poola kaitseminister Mariusz Błaszczak. Foto: Pawel Supernak/EPA/Scanpix

Poola kaitseminister Mariusz Błaszczak kinnitas neljapäeval, et 2022. aasta detsembris lendas riigi õhuruumi Venemaa tiibrakett, mille rusud leiti juhuslikult tänavu aprillis, vahendas portaal Unian.

Błaszczak märkis, et Poola sõjaväelased ei teavitanud valitsust ega korraldanud langenud raketi otsimist, edastab BBC.

Ministri sõnul näitas tema tellitud kontroll pärast juhuslikku raketikildude avastamist, et Ukraina kolleegid teavitasid raketist Poola sõjaväge, kuid need ei toiminud ettenähtud reeglite järgi.

«Selgitati välja, et 16. detsembril sai õhuoperatsioonide keskus Ukraina sõjaväelt andmeid Poola õhuruumile lähenevast objektist, mis võis olla rakett,» ütles Poola minister.

«Kontrollist järeldus, et operatiivjuht ei täitnud oma kohustusi ning ei teavitanud mind ega teisi teenistusi, nagu on ette nähtud objekti ilmumise puhul Poola õhuruumi,» ütles Błaszczak, lisades, et kuulis esimest korda raketist aprillis, pärast selle rusude leidmist.

Sellega seoses lisas minister, et Vene raketi otsimine ei olnud vajalikul moel korraldatud. Kukkumisalale suunati vaid politseipatrull ning alles 19. detsembril saadeti otsingutele helikopter. Juba samal päeval ka see tagasihoidlik otsinguoperatsioon lõpetati.

Tiibraketi H-55 tulistas välja 16. detsembril 2022 Valgevene lennuväljalt õhku tõusnud Vene lennuk. Rakett lendas mitusada kilomeetrit ja kukkus Poola lääneosas metsasele alale. Kohalik elanik leidis selle juhuslikult aprilli lõpus.

Raketti H-55 Poola õhujõudude relvastuses ei ole.

«See välistab kohe pärast rusude avastamist ilmunud versiooni, et Bydgoszczi lähedalt leiti rakett, mis näiteks lasti välja Poola polügoonilt õppuste või õhutõrjesüsteemide katsetuste käigus. Meil ​​ei ole selliseid rakette ega süsteeme, mis neid kasutaksid,» seisis Poola õhujõudude tehnikainstituudi ekspertiisi järeldustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles