Kaks Leedu seimiliiget tahavad lõpetada Kaliningradi nime kasutamise

BNS
Copy
Kaliningrad, 22. juuni 2022
Kaliningrad, 22. juuni 2022 Foto: Vitaly Nevar / REUTERS / Scanpix

Leedu seimi konservatiivid Vilius Semeška ja Paulė Kuzmickienė pöördusid riikliku leedu keele komisjoni poole palvega lõpetada Kaliningradi oblasti ja Kaliningradi linna nime kasutamine ning asendada see nimega Karaliaučius.

Seimiliikmete sõnul on praegune nimi osa vene narratiivist ja tekkis NSV Liidu agressiivse tegevuse tulemusena Teise maailmasõja ajal.

«See NSV Liidu oblast sai nime vana enamliku revolutsionääri Mihhail Kalinini järgi. Pärast Kalinini surma nimetati tema auks ümber mitu linna. Üks neist – toonane Königsberg, nüüdne Kaliningrad – on selle nime säilitanud tänaseni,» öeldi teates.

Ajaloolise mälu ja vabadusvõitluse komisjoni esinaise Kuzmickienė sõnul oli piirkonna nimede venestamise eesmärk näidata selle kuuluvust Moskvale.

Seimisaadikute hinnangul on Ukraina sõja kontekstis vaja nimed üle vaadata ja lõpetada leedu keelele võõraste nimede kasutamine.

«Meil on viimane aeg loobuda nõukogude pärandist ja mitte reostada oma riigikeelt võõrkehadega. Oleme oma Poola naabritega solidaarsed ja kutsume üles mitte kasutama leedu keeles meile pealesurutud kunstlikke nimesid,» ütles Semeška.

Sel nädalal jõustus Poolas soovitus nimetada Poola ja Leedu vaheline Venemaa enklaav Kaliningrad ümber Krolewieciks.

Poola arendus- ja tehnoloogiaministeerium rõhutas, et Poola naaseb nii tavapärase ajaloo ja kultuuripärandiga seotud nimede juurde.

«Me ei soovi Poolas venestamist, mistõttu otsustasime Kaliningradi ja Kaliningradi oblasti oma emakeeles ümber nimetada. Need nimed on meile peale surutud ja kunstlikud, ei ole meie ajalooga seotud,» ütles arengu- ja tehnoloogiaminister Waldemar Buda.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles Poola otsuse kohta, et «see ei ole isegi enam veneviha, need on Poolas toimuvad hullumeelsusega piirnevad protsessid».

Königsbergi linn sai alguse Saksa ordu Königsbergi lossina, mis ehitati 13. sajandi keskel Preisi asulasse Twangste. Asula sai Böömimaa kuninga Otakar II Přemysli auks nimeks Conigsberg, hiljem Königsberg ('Kuningamägi').

Nime Karaliaučius on Väike- ja Suur-Leedu leedukeelses kirjanduses kasutatud alates 16. sajandist.

1946. aastal nimetas NSV Liit linna äsja surnud NSV Liidu Ülemnõukogu Presiidiumi esimehe Mihhail Kalinini mälestuseks Kaliningradiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles