Vangistatud Kambodža opositsiooniaktivistid said valimiste eel armu

Copy
Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) 42. tippkohtumine Indoneesias Labuan Bajos 11. mail 2023. Kambodža peaminister Hun Sen on kollases särgis. Ülejäänud liidrid on vasakult minnes Filipiinide president Ferdinand "Bongbong" Marcos noorem, Singapuri peaminister Lee Hsien-loong, Tai asepeaminister ja välisminister Don Pramudwinai, Vietnami peaminister Pham Minh Chinh, Indoneesia president Joko Widodo, Laose peaminister Sonexay Siphandone, Brunei sultan Hassanal Bolkiah, juba mainitud Hun Sen ning temast paremal veel Malaisia peaminister Anwar Ibrahim ning Ida-Timori peaminister José Maria de Vasconcelos, võitlejanimega Taur Matan Ruak.
Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) 42. tippkohtumine Indoneesias Labuan Bajos 11. mail 2023. Kambodža peaminister Hun Sen on kollases särgis. Ülejäänud liidrid on vasakult minnes Filipiinide president Ferdinand "Bongbong" Marcos noorem, Singapuri peaminister Lee Hsien-loong, Tai asepeaminister ja välisminister Don Pramudwinai, Vietnami peaminister Pham Minh Chinh, Indoneesia president Joko Widodo, Laose peaminister Sonexay Siphandone, Brunei sultan Hassanal Bolkiah, juba mainitud Hun Sen ning temast paremal veel Malaisia peaminister Anwar Ibrahim ning Ida-Timori peaminister José Maria de Vasconcelos, võitlejanimega Taur Matan Ruak. Foto: Mast Irham / Reuters / Scanpix

Üheksa Kambodža opositsiooniaktivisti, kes vangistati eelmisel aastal massiliste kohtuprotsesside raames, said reedel kuningliku amnestia pärast seda, kui nad esitasid avaliku vabanduse.

Kümned peaminister Hun Seni vastased mõisteti eelmisel aastal vangi seoses opositsiooniliidri Sam Rainsy ebaõnnestunud katsega naasta 2019. aastal Kambodžasse.

Alates 2015. aastast Prantsusmaal elanud Rainsy kavandatud naasmises nägi valitsus katset kukutada Hun Sen.

Kuningas Norodom Sihamoni andis reedel Hun Seni taotluse alusel armu üheksale opositsiooniaktivistile, kes oli mõistetud viieks kuni seitsmeks aastaks vangi.

Üheksa aktivisti vabandas eelmisel nädalal Hun Seni ees ning tunnistas oma viga Rainsy toetamisel.

Kohaliku inimõigusühenduse Licadho juht Am Sam Ath ütles, et valitsus püüab selle sammuga parandada poliitilist õhkkonda enne juulisse kavandatud üldvalimisi.

«Hoolimata sellest, et need opositsiooniaktivistid said armu, näevad kohalikud ja rahvusvahelised kogukonnad, et poliitiline vabadus ei paranenud,» ütles ta, kutsudes võime vabastama ja taasama kõigi aktivistide ja poliitvangide õigused.

Hun Seni kriitikud on öelnud, et ta on üldvalimisteks valmistudes vähendanud demokraatlikke vabadusi ning kasutab kohtuid opositsiooni vaigistamiseks.

Opositsioonijuht Kem Sokha mõisteti märtsis 27 aastaks vangi riigireetmise eest seoses väidetava vandenõuga kukutada koos välismaalastega Hun Seni valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles