Peking: Hiina ja Euroopa peavad seisma vastu külma sõja mentaliteedile

Copy
Hiina välisminister Qin Gang ja tema Norra kolleeg Anniken Huitfeldt ühispressikonverentsil Oslos 12. mail 2023.
Hiina välisminister Qin Gang ja tema Norra kolleeg Anniken Huitfeldt ühispressikonverentsil Oslos 12. mail 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB / Reuters / Scanpix

Hiina ja Euroopa peavad üheskoos tõrjuma «külma sõja mentaliteeti», ütles Hiina välisminister Qin Gang reedel, kui Euroopa Liidu välisministrid püüdsid «rekalibreerida» suhtumist Pekingisse.

«Praegu annavad mõned inimesed hoogu narratiivile demokraatiast autokraatia vastu ning lähevad isegi nii kaugele, et on uus külm sõda,» ütles Qin Gang ajakirjanikele Oslo visiidi ajal.

«Kui meil on uus külm sõda, siis selle tulemused on veelgi hukatuslikumad ning kahjustavad tõsiselt suhteid ja koostööd Hiina ja Euroopa vahel,» märkis ta.

Qin lisas, et Hiina ja Euroopa peavad seisma vastu «külma sõja mentaliteedile ning juhtima koordineerimise ja suhtlemise tugevdamist suurjõudude vahel».

Parajasti on Hiina ministri Euroopa Liidu kolleegid Stockholmis, et leida ühist lähenemist suhtlemisele Pekingiga.

EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell ütles, et mitteametliku kohtumise eesmärk on püüda ühendada EL «rekalibreerima meie suhtumist Hiinasse».

«Kui tahame olla asjakohased Hiina kui suurriigi esilekerkimise küsimuses, siis tuleb Euroopa (Liidu) liikmesriikidel olla ühtsemad ja tegutseda kooskõlas ühise poliitikaga,» ütles Borrell ajakirjanikele.

EL-il ja Hiinal on erimeelsusi mitmes küsimuses nagu Ukraina sõda, Taiwan, uiguuride kohtlemine ja inimõigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles