Türgit suunab maavärinapiirkonda naasev valija

Rachel Kaare Juudas
Copy
Türgi riigipea Recep Tayyip Erdogan (vasakul) ja tema rivaal presidendivalimistel Kemal Kilicdaroglu (paremal). 
Türgi riigipea Recep Tayyip Erdogan (vasakul) ja tema rivaal presidendivalimistel Kemal Kilicdaroglu (paremal). Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Kolm kuud pärast laastavaid maavärinaid toimuvad Türgis homme presidendi- ja parlamendivalimised, mis on viimane poliitiline õlekõrs kaks aastakümmet võimul olnud Recep Tayyip Erdoğani jaoks.

Politico andmetel on valimiste esimese vooru eel opositsiooniparteil viieprotsendiline edu. Kui ükski presidendikandidaat ei saa homme üle 50 protsendi häältest, toimub valimiste teine voor 28. mail.

«Erdoğani juhtimisel on Türgist saanud elav näide, kuidas toimivate institutsioonide ja suhteliselt tõhusate õiguslike põhimõtetega riik võib alluda kõigepealt võimupartei ja lõpuks ühe üksikisiku tahtele,» ütles USAs asuva Araabia-Pärsia Instituudi vanemteadur Hussein Ibish CNBC-le. Kogu riigi ja globaalse geopoliitika jaoks on panused suured ning meeleolu pingeline, selgitas Ibish, lisades: «Ma olen väga mures, et [Erdoğan] võib kasutada pettust ja isegi vägivalda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles