Venemaa taotleb ENPAs Eesti ja Läti hukkamõistmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti veteranid leegionäride päeva marsil Riias.
Läti veteranid leegionäride päeva marsil Riias. Foto: SCANPIX

Venemaa püüab veenda Euroopa Nõukogu Parlamentaarset Assambleed (ENPA) hukka mõistma Teise maailmasõja ajal Relva-SSis teeninud eestlaste ja lätlaste regulaarsed kogunemised, ütles reedel Vene seadusandja.

«Töö käib ENPA eriraporti kallal, mis käsitleb fašismi- ja natsionalismiilminguid Euroopa riikides, sealhulgas Baltimaades ja eriti Lätis, kus on kujunenud traditsiooniks SS-leegionäride rongkäike korraldada,» sõnas föderatsiooninõukogu liige, Vene ENPA-delegatsiooni asejuht Aleksandr Potšinok.

«See (Relva-SSi veteranide kogunemiste ja fašismi pooldajate hukkamõist – toim.) on positsioon, millele Vene delegatsioon kindlaks jääb. On vastuvõetamatu fašismile kangelaslikkuse hõngu omistada. Mõnes Euroopa riigis, eriti Baltimaades ja Lätis, on see trendiks muutunud,» lisas ta.

Föderatsiooninõukogu välisasjade komisjoni asejuht Valeri Šnjakin kurtis aga, et osa Läti ja Eesti elanikkonna seas on levinud pretsedenditu toetus natsiideoloogiale.

«Sellest annab tunnistust Läti parlamendis tõenäoliselt heaks kiidetav eelnõu, mis omistab leegionäridele vabadusvõitleja staatuse,» ütles Šnjakin Interfaxile.

Ta mõistis ühtlasi hukka Läti presidendi avalduse, mille kohaselt ei ole leegionärid kurjategijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles