Bangladesh evakueerib rohingja põgenikke ohtliku tormi eest

Copy
Rahvas Bangladeshi Cox's Bazari rannas tsüklon Mocha saabumise eel. 12. mai 2023.
Rahvas Bangladeshi Cox's Bazari rannas tsüklon Mocha saabumise eel. 12. mai 2023. Foto: Munir uz zaman/AFP/Scanpiz

Bangladeshi võimud asusid täna evakueerima rohingja põgenikke Cox's Bazari piirkonna laagritest ja kogukonnakeskustest, sest Bangladeshi ja Myanmari poole liigib võimas keeristorm Mocha.

Tormi tuulepuhangute kiirus ulatub 48 meetrini sekundis, Bangladeshi meteoroloogiaamet on klassifitseerinud selle «väga tõsiseks» ja India «äärmiselt tõsiseks».

Mocha peaks maabuma homme hommikul Cox's Bazari ja Myanmari Sittwe saare vahelisel alal.

Cox's Bazaris elab põgenikelaagrites umbkaudu miljon Myanmarist pagenud rohingjat.

«Tsüklon Mocha on kõige võimsam torm pärast tsüklon Sidrit,» ütles Bangladeshi meteoroloogiaameti juhataja Azizur Rahman.

2007. aasta novembris Bangladeshi lõunarannikut räsinud Sidr nõudis rohkem kui 3000 inimese elu ja tekitas miljarditesse dollaritesse hinnatud kahju.

Bangladeshi võimud ei ole lubanud rohingjadel kindlaid betoonmaju ehitada, sest kardetakse, et siis jääksid nad sinna alaliselt elama ega läheks tagasi Myanmari, kust nad viie aasta eest põgenesid.

«Me elame presendist ja bambusest majades,» ütles piirilinna Teknafi lähedal Nayapara laagris elav põgenik Enam Ahmed.

«Me kardame. Me ei tea, kuhu meid varju viiakse. Me oleme paanikas.»

Prognooside põhjal toob torm kaasa paduvihma, mis võib vallandada maalihked. Enamik laagreid on rajatud mäenõlvadele ja maalihked on piirkonnas sagedased.

Oodata on ka kuni neljameetriseid tõusulaineid, mis võivad madalamad rannikualad ja jõgede suudmes paiknevad külad üle ujutada.

Ametnike teatel on tuhanded vabatahtlikud asunud evakueerima rohingjasid ohtlikest piirkondadest tugevamatesse hoonetesse nagu koolimajad.

Bangladeshi põgenikevoliniku asetäitja Shamsud Douza tunnistas, et kõik laagrites elavad rohingjad on ohus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles