Lõuna-Euroopas laieneb õigus abistatud suremisele

Rachel Kaare Juudas
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Katoliiklik Portugal seadustab parlamendi neljandal katsel meditsiiniliselt abistatud suremise.

Portugali parlament võttis eile vastu seaduseelnõu, mis legaliseerib ravimatult haigete inimeste puhul eutanaasia. Eelnõu läbis parlamentaarse arutelu neljandal katsel. 

Uus seadus lubab eutanaasiat ainult inimestele, kes on vaimselt võimelised seda otsust tegema ja kannatavad kestva ning talumatu valu all.

Seaduse kohaldamisalasse kuuluvad ainult kodanikud ja seaduslikud elanikud ning ei laiene Portugali saabuvatele välismaalastele, kes surmaabi taotleksid. 

Viimase kolme aasta jooksul võttis parlament seaduseelnõu neli korda vastu, kuid peatati konservatiivse presidendi Marcelo Rebelo de Sousa tugeva vastuseisuga, kes pidas seaduses kirjeldatud terminoloogiat liiga ebamääraseks. 

Kõige uuemas versioonis on nüüd sätestatud, et eutanaasia on lubatud ainult juhul, kui meditsiiniliselt abistatav enesetapp on võimatu patsiendi füüsilise puude tõttu.

«Me kinnitame seaduse, mis on juba mitu korda suure häälteenamusega heaks kiidetud,» vahendas parlamendiliiget Isabel Moreirat Saksa meediaväljaanne Deutsche Welle. 

Arutelu pole läbi

Uue seaduse vastuvõtmisega ühineb Portugal väikese arvu riikidega, kes eutanaasiat lubavat. Enamikus ELi riikides on aktiivse eutanaasia eest ette nähtud karmid vanglakaristused.

Portugalis, kus on suur katoliiklaste osakaal, on eutanaasia üle palju vaieldud.

Seaduseelnõu võeti vastu valitsevate sotsialistide toetusel, kuigi opositsioon nõudis rahvahääletust. Eutanaasia kriitikud loodavad endiselt, et opositsioon palub põhiseaduskohtul seaduseelnõu läbi vaadata.

Eutanaasia on täielikult seaduslik kolmes Euroopa riigis: Belgias, Luksemburgis ja Madalmaades. Kuid surmaabi ja passiivne eutanaasia on seaduslik paljudes teistes Euroopa riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles