Lootus kiirele relvarahule Iisraeli ja Gaza vahel on hääbumas (1)

Copy
Rakettide tulistamine Gaza sektoris. 13. mai 2023.
Rakettide tulistamine Gaza sektoris. 13. mai 2023. Foto: SAID KHATIB/AFP/Scanpix

Iisraeli ja Gaza võitlejad jätkasid täna pärast suhteliselt rahulikku ööd vastastikuseid rünnakuid: äärmusrühmitus Islamidžihaad tulistas välja üle tuhande raketi ja Iisrael pommitas sihtmärke Gaza sektoris.

Vahendajana tegutsev Egiptus käis eile õhtul välja uue relvarahuettepaneku, kuna eelmine katse oli läbi kukkunud, ütlesid Palestiina allikad.

Olukorda see vaigistada ei suutnud ning täna hommikul tabasid õhulöögid Gaza asustamata alasid, selle naabruses Iisraeli aladel kaikusid õhuhäiresireenid.

Ei Gaza ega Iisrael teatanud täna hukkunutest ega kannatanutest.

Samal ajal tegid aga Iisraeli relvajõud haarangu okupeeritud Läänekalda põhjaosas Nabluse linna lähedal asuvasse Balata pagulaslaagrisse, kus tapeti kaks palestiinlast.

Palestiina tervishoiuministeeriumi teatel said surma 32-aastane Said Mesha ja 19-aastane Adnan Araj ning veel vähemalt kolm inimest sai vigastada.

Iisraeli relvajõudude teatel oli see terrorivastane operatsioon inimeste vastu, kes kavandasid sõdurite ründamist.

«Relvastatud isikud tulistaid sõdureid, kes vastasid märulivastaste vahendite ja lahingmoonaga tulistades. Kaks terroristi sai tabamuse.»

Palestiina presidendi Mahmud Abbasi Fatah' liikumine ütles, et haarangus tapetud mehed olid tema sõjalise tiiva Al-Aqsa Märtribrigaadide liikmed.

Lootused lähemal ajal Iisraeli ja Islamidžihaadi vahel relvarahu saavutada hakkavad hääbuma, sest täna varahommikul pommitati Gaza tiheda asustusega elurajoonides teiste hoonete hulgas ka maja, kus on äärmusrühmituse komandöri Mohammed Abu Al Atta korter.

Viimaste päevade vastastikused rünnakud said alguse teisipäeval Iisraeli õhulöökidest Gazale, milles hukkus kolm Islamidžihaadi juhtliiget. Hilisemates rünnakutes on surma saanud veel kolm.

Palestiina tervishoiuministeeriumi andmetel on teisipäevast alates surma saanud 33 palestiinlast, neist kuus lapsed. Vigastatuid on 147.

Päästeteenistuse teatel tappis üks rakett Iisraeli keskosas Rehovoti linnas vana naise.

Varemgi Iisraeli ja Gaza rühmituste vastasseisudes vahendajana tegutsenud Egiptus püüab teha lõppu relvakonfliktile, mis on rängim pärast ligi 50 palestiinlase elu nõudnud vägivalda augustis.

Üks Palestiina allikas ütles eile, et Gaza rühmitused uurivad Kairo relvarahuplaani, ja Egiptus ootab ka Iisraeli vastust.

Iisraeli televisiooni kinnitusel on nad saanud parandatud Eguptuse relvarahuettepaneku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles