Macron: Venemaa on muutumas Hiina vasallriigiks

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron visiidil Hiinas 7. aprillil 2023
Prantsusmaa president Emmanuel Macron visiidil Hiinas 7. aprillil 2023 Foto: Ludovic Marin

​Venemaa on «geopoliitiliselt juba kaotanud» oma sõja Ukrainas ning sisuliselt muutumas Hiina vasallriigiks, ütles Prantsusmaa president Emmanuel Macron pühapäeval avaldatud intervjuus.

«De facto on see sisenenud teatavas vormis alluvussuhtesse Hiinaga ja kaotanud juurdepääsu Läänemerele, mis oli kriitiline, sest see põhjustas Rootsi ja Soome otsuse ühineda NATO-ga,» lausus Macron ajalehele L'Opinion.

«See oli mõeldamatu vaid kaks aastat tagasi. Nii et see on juba geopoliitiline kaotus,» ütles Macron pühapäeval enne Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi visiiti Pariisi.

«Ütleme selgelt, Venemaa ei tohi seda sõda sõjaliselt võita. Nii et meie asi on vaadata, kuidas ukrainlasi nende vastupealetungis aidata ja kuidas paratamatult aset leidvatel läbirääkimistel julgeolekutagatiste küsimust ette valmistada,» lisas ta.

«Olen alati öelnud, et lõpuks peab Euroopa julgeolekuarhitektuur Ukrainat täielikult kaitsma. Kuid see peab nägema ette ka vastasseisu vältimist Venemaaga ja taastama jätkusuutliku jõudude tasakaalu,» jätkas ta.

«Kuid enne selleni jõudmist tuleb veel palju samme astuda,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles