Türgi valimistel juhib Erdoğan

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan ja tema abikaasa Emine Erdogan andsid oma hääle Istanbuli presidendi- ja parlamendivalimiste jaoskonnas.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan ja tema abikaasa Emine Erdogan andsid oma hääle Istanbuli presidendi- ja parlamendivalimiste jaoskonnas. Foto: IMAGO/Turkish presidency \ apaimages

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on pühapäevastel valimistel juhtimas oma ilmaliku rivaali ees, teatas riigimeedia, kuigi tulemused võivad veel oluliselt muutuda.

Uudisteagentuuri Anadolu ja telekanali CNN vahendatud ametlikel andmetel oli Erdoğan pärast enam kui 96 protsendi valimissedelite kokkulugemist kogunud 49,4 ja opositsiooniliider Kemal Kılıçdaroğlu 44,9 protsenti häältest.

Erdoğani toetus langes otsustavatel valimistel alla 50 protsendi künnise, mis on vajalik 28. mail kavandatava teise vooru vältimiseks.

Kılıçdaroğlu Vabariikliku Rahvapartei (CHP) kõneisik ütles, et opositsiooni sisemine loendus näitas positiivset tulemust.

«Meie andmed näitavad positiivset pilti. Arve hakkame esitama siis, kui avatud valimisedelite arv jõuab tähendust omavale tasemele,» ütles CHP partei pressiesindaja Faik Oztrak.

«Me juhime,» avaldas ka Kılıçdaroğlu ise Twitteris veendumust.

Istanbuli opositsiooniline linnapea Ekrem Imamoğlu, kes Kılıçdaroğlu võidu korral võidakse nimetada asepresidendiks, kutsus rahvast üles mitte uskuma Türgi ametliku riikliku uudisteagentuuri Anadolu avaldatud arve.

«Me ei usu Anadolut üldse,» ütles Imamoğlu.

Erdoğani erakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) eestkõneleja Omer Celik mõistis opositsiooni hukka ametlike tulemuste kahtluse alla seadmise eest.

«Me ei kavatse lubada ühtegi katset pingeid kruvida. Me nägime selliseid lõkse juba varem ette. See tähendab lugupidamatust inimeste ja valimistulemuste vastu,» sõnas Celik ajakirjanikele.

Pühapäevased valimised on Türgi ühed olulisemad Osmani-järgse ajastul.

«Me vajame muutusi, sest meil on kõrini,» ütles põllumajandusettevõtja Mehmet Topaloglu uudisteagentuurile AFP pärast hääletamist.

Enamik valimiseelseid küsitlusi näitas Kılıçdaroğlu kerget ülekaalu ning võimalikku 50-protsendise künnise ületamist, mis on vajalik 28. maile kavandatud teise vooru vältimiseks.

«Ma loodan Jumalale, et pärast seda, kui tänaõhtune häältelugemine on lõppenud, siis on tulemus hea meie riigi tulevikule ja Türgi demokraatiale,» ütles Erdoğan pärast oma hääle andmist Istanbulis.

Valimistel hääletati ka 600-kohalise parlamendi üle. Parlamendivalimiste tulemusi ei peeta siiski nii märkimisväärseks kui presidendivalimisi, sest Türgi praeguses süsteemis suudab president otsustamisel parlamendist niiöelda üle sõita.

Valimisaktiivsus küündis esialgsetel andmetel 90 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles