Tai üldvalimised võitsid sõjalise režiimi vastased opositsiooniparteid

Copy
Opositsioonipartei Liigume Edasi (MFP) peaministrikandidaat Pita Limjaroenrat pärast valimisi oma partei peakorteris Bangkokis 15. mail 2023. aastal.
Opositsioonipartei Liigume Edasi (MFP) peaministrikandidaat Pita Limjaroenrat pärast valimisi oma partei peakorteris Bangkokis 15. mail 2023. aastal. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Tai eilsetel üldvalimistel juhivad kaks peamist opositsiooniparteid, opositsioonierakonnad loodavad võita peaaegu kümme aastat võimul olnud peaminister Prayut Chan-O-Cha konservatiivset sõjaväe toetatud valitsust.

Kui loetud oli 99 protsenti häältest, oli edumeelsel opositsiooniparteil Liigume Edasi (MFP) 14 miljonit häält. Järgnes opositsioonierakond Pheu Thai 10,6 miljoni häälega. Enne valimisi ennustati, et võidab Pheu Thai.

Peaministri Ühtne Tai Rahvuspartei oli kogunud 4,6 miljonit häält.

Tai opositsioonijuht Pita Limjaroenrat ütles pärast oma erakonna (MFP) tõusu suurimaks parlamendiparteiks, et on valmis asuma peaministri kohale.

«Ma olen Pita Limjaroenrat, järgmine Tai peaminister,» ütles ta ajakirjanikele Bangkokis ning lubas olla peaminister kõigi jaoks.

Pita ütles eilsete valimiste järel ajakirjanikele, et plaanib moodustada koalitsiooni koos veel viie erakonnaga, kelle seal on valimistel tõenäoliselt teise tulemuse saanud Pheu Thai. Seejuures välistati koostöö 2014. aasta sõjaväelise riigipöördega seotud erakondadega

Tulevase peaministri üle ei hääleta Tais aga mitte ainult 500-kohaline esindajatekoda, mille koosseisu dikteerivad valimistulemused, vaid ka senat, mille 250 liiget määras sõjavägi pärast viimast riigipööret. Selleks, et mis tahes opositsiooniparteil oleks võimalik moodustada valitsus, peavad nad seega moodustama koalitsiooni, mis oleks piisavalt suur enamuse saavutamiseks süsteemis, mis on soosib sõjaväe toetatud kandidaate.

Valimistulemused näitavad vastumeelsust praegusele režiimile ja kindlat soovi muutusteks, sest praeguse peaminister Prayuth Chan-ocha, kes juhtis 2014. aastal valitsuse kukutanud riigipööret, valitsuskoalitsiooni kaks parteid, mida toetab sõjavägi said vaid ligi 15 protsenti häältest.

Samuti on MFP kampaania käigus rõhutanud Tai õigussüsteemi- ja sõjaväe täieliku reformimise vajadust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles