Ekspert: Lukašenka haigus tekitab teatud ebastabiilsust

BNS
Copy
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka jälgib 9. mail Moskvas võidupüha paraadi
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka jälgib 9. mail Moskvas võidupüha paraadi Foto: Gavriil Grigorov / Kremlin Pool / Planet Pix via ZUMA Press Wire / Scanpix

Riigis, mida on aastaid juhtinud autoritaarne juht, tekitab tema haigus ebastabiilsust, ütles NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuse (StratCom CoE) direktor Jānis Sārts, kommenteerides kasvavaid kahtlusi Valgevene diktaatori Aljaksandr Lukašenka haigestumisest. Valgevene eksiilis viibiv opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja kutsus üldsust olema valmis poliitilisteks muutusteks.

Poliitikavaatlejad ja ajakirjandus spekuleerivad 68-aastase Lukašenka tervise üle alates 9. mai võiduparaadist Moskvas, kus Lukašenka tundus haiglane ning pidi läbima lühikese vahemaa elektrisõidukiga.

Valgevene liider jäi Moskvasse vaid mõneks tunniks ja naasis kiiresti Minskisse, kuid ei pidanud avalikkuse ees traditsioonilist 9. mai kõnet.

14. mail ei osalenud Lukašenka lipu-, vapi- ja hümnipäeva tähistamisel, kus ta on alati esinenud kõnega. Laupäeva õhtul viidi ta Minskis asuvasse presidendi meditsiinikeskusse.

Sārtsi sõnul tuleb Lukašenka haiguse tõttu jälgida tähelepanelikult järgmiste nädalate sündmusi Valgevenes.

«On selge, et Lukašenka on haige. Kui tõsiselt? Seda on praegu raske öelda, kuid ilmselt piisavalt tõsiselt, et jätta vahele hulk üritusi. Tema tervisliku seisundi kohta ei ole võimalik leida üksikasju, kuid on selge, et see on põhjustanud suurt ärevust,» ütles Sārts.

StratCom CoE direktor rõhutas, et arvestades Valgevene hübriidrünnakuid Balti riikide ja Poola vastu, tuleb jälgida edasisi arenguid ning langetada vajadusel otsuseid.

Küsimusele, kas Lukašenka surm võiks tulla kasuks Vene liidrile Vladimir Putinile, vastas Sārts, et see looks paljudele, teiste seas Venemaa režiimi juhile Vladimir Putinile, nii võimalusi kui ka ohte.

«Venemaa vaatenurgast on Lukašenka püüdnud kogu aeg vähemalt osaliselt Venemaa poliitikale Valgevenes vastu seista, näiteks on ta olnud Valgevene ulatuslikuma kaasamise vastu Ukraina sõtta. Samal ajal tuleb tunnistada, et Venemaa võimekus ei ole praegu tipptasemel, seetõttu ei ole selge, kuidas reageerib Valgevene eliit. Olen nõus, et see võib olla Venemaa vaatevinklist võimalus, aga ka risk,» ütles Sārts.

Tsihhanovskaja: olge valmis

Valgevene eksiilis viibiv opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja kutsus üldsust olema valmis poliitilisteks muutusteks pärast spekulatsioone president Aljaksandr Lukašenka tervise halvenemise üle.

Valgevene eksiilis viibiv opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja
Valgevene eksiilis viibiv opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja Foto: Mauersberger/IMAGO/Scanpix

«Meile tähendab see vaid üht: peame olema valmis kõigiks stsenaariumideks,» kirjutas 2020. aasta massimeeleavalduste järel Leetu põgenenud Tsihhanovskaja Twitteris kuuldusi kommenteerides. «Et keerata Valgevene demokraatia teele ja hoida ära Venemaa sekkumine. Meil on vaja, et rahvusvaheline üldsus oleks proaktiivne ja kiire,» lisas ta.

Ametiisikud ei ole Lukašenka avalikust elust eemalolekut kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles