Raport: FBI uurimine Trumpi valimiskampaania osas oli tõsiste puudustega

BNS
Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: REUTERS/Damien Storan/SCANPIX

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurimine ekspresident Donald Trumpi valimiskampaania väidetava kokkumängu kohta Venemaaga põhines nõrkadel tõenditel ja oli tõsiste puudustega, hindas sõltumatu prokurör John Durham esmaspäeval avaldatud raportis.

2019. aastal määrati ametisse erinõunik Durham, et uurida eelkõige Trumpi enda väiteid, kes nimetas kõnealust uurimist poliitiliseks nõiajahiks.

Kauaoodatud aruanne on uurimise suhtes väga kriitiline. Raporti kohaselt ei olnud USA õiguskaitseorganitel ja luurekogukonnal 2016. aasta presidendivalimiste uurimise alustamisel mingeid tõelisi tõendeid kokkumängu kohta.

Durham märkis samuti, et FBI ja justiitsministeerium on Trumpi ja tema 2016. aasta peamise vastase ehk demokraadist Hillary Clintoni uurimisel üles näidanud topeltstandardeid.

Raporti hinnangul oli kiirus ja viis, kuidas FBI valimiste ajal uurimise algatas ja selle läbi viis, suuresti erinev sellest, kuidas õiguskaitse reageeris varasematele väidetele välismaiste mõjude kohta Clintoni kampaaniale.

Durham rõhutas veelkord, et uurimine põhines töötlemata, analüüsimata ja kinnitamata luureandmetel.

«FBI kõrgemad ametnikud näitasid üles tõsist analüütilise täpsuse puudumist,» ütles Durham.

Erinõuniku sõnul viis see selleni, et uurijad tegutsesid valimiskampaania ja välisvõimu vahelise kokkumängu väidete uurimisel asjakohase objektiivsuse ja vaoshoituseta. Ühtlasi kiirustati ja eirati tõendeid, mis ei sobinud vastava narratiiviga.

Durhami enam kui 300-leheküljeline aruanne järgneb neli aastat kestnud uurimisele. Uurimine jätkus justiitsminister Bill Barri järglase Merrick Garlandi ajal, kes oli ametisse nimetatud demokraatliku presidendi Joe Bideni poolt.

2024. aastal vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgiv Trump ise leidis, et raport on väga teretulnud.

«Vau! Pärast ulatuslikku uurimist jõudis erinõunik John Durham järeldusele, et FBI poleks kunagi tohtinud Trumpi-Venemaa uurimist algatada. Teisisõnu said ameeriklased petta,» kirjutas Trump oma sotsiaalvõrgustikus Truth Social.

Trump jätkas teemat veel mitmes sõnumis, milles liigitas juhtumit muu hulgas riigireetmiseks ja sajandi kuriteoks. Oma postitustes viitas Trump ka 2020. aasta valimistele, kus ta kaotas Bidenile. Trumpi hinnangul avaldas uurimine valimistele mõju.

FBI teatel on büroo praegune juhtkond rakendanud hiljem asja parandamiseks mitmeid meetmeid ja viinud läbi reforme.

«Kui need reformid oleksid 2016. aastal ellu viidud, siis oleks aruandes tuvastatud vigu saanud ära hoida,» seisis FBI avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles