KOHALIK VAADE ⟩ Presidendivalimised käristavad Läti valitsuse lõhki

Sabīne Bērziņa
, ajakirjanik, Riia
Copy
Praegu soovib end Riia lossis presidendina sisse seada kolm kandidaati, kuid pole välistatud, et keegi neist ei saa riigipeaks. 
Praegu soovib end Riia lossis presidendina sisse seada kolm kandidaati, kuid pole välistatud, et keegi neist ei saa riigipeaks. Foto: Andres Haabu

Lätis 31. mail toimuvate presidendivalimiste tulemust on raske ette ennustada, sest ükski kolmest kandidaadist ei ole oma selja taha meelitanud vajalikku 51 parlamendiliiget.

Mai teise nädalani osales kahe presidendikandidaadi tihedas konkurentsis ka praegune Läti president Egils Levits. Ta nõustus teiseks ametiajaks kandideerima, toetudes kahele kolmest valitsuspartnerist ehk peaministri Uuele Ühtsusele ja Rahvuslaste Liidule. Siis ta loobus.

Ennustused näitasid Levitsile väikest võidušanssi – ta sai parlamendis täiesti kindel olla vaid 39 häälele. Levitsi peamisele konkurendile, valitsuskoalitsiooni kuuluva Ühendatud Nimekirja esitatud kandidaadile Uldis Pīlēnsile ennustati aga võimalust napilt 51 häält kokku saada ja seda tänu opositsioonierakondade toetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles