INTERVJUU ⟩ Ukraina sõjas nähtav veenab Indiat relvi soetama mujalt kui Venemaalt (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Tara Varma käis Tallinnas Lennart Meri konverentsil.
Tara Varma käis Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Arno Mikkor

Varem põhiosa relvastusest Moskvalt ostnud New Delhi püüab nüüd relvi soetada mujalt, sest nii India kui ka nende põhiline julgeolekumure Hiina näevad Ukraina pealt, kuidas Vene sõjatehnika töötab või siis ka ei tööta, ütleb Brookingsi Instituudi külalisteadur Tara Varma.

Hiina arvates võistlevad maailmas lääneriikide blokk ja ülejäänud maailm, mis paneb eurooplased keerulisse olukorda, leiab Varma.

Lennart Meri konverentsi käigus leiti mitu korda, et sõda Ukrainas on lükanud Hiina ja Venemaa teineteisele lähemale. Kuidas on see mõjutanud ELi ja USA suhtumist Hiinasse, on nad teineteisele lähenenud?

Kolm nädalat enne sõja algust, 2022. aasta 4. veebruaril kohtunud Venemaa ja Hiina liidrid deklareerisid, et tahavad piiritut partnerlust. Me endistviisi ei tea, kuivõrd [Hiina] president Xi Jinping teadis, et Vladimir Putin plaanib sissetungi.

Putin oli toona ühenduses mitme lääne liidriga – Euroopast, USAst, Kanadaga. Ta jätkas luureraportites viidatud invasiooniplaanide eitamist. Ma ei tea, kas ta valetas ka Xi’le, aga siis kuulutati välja partnerlus.

Sõja alguspäevade ja -kuude vältel oli ilmselge, et Hiina asub Venemaa poolele. [Ukraina] presidendi Volodõmõr Zelenskõiga rääkis Xi alles tänavu aprillis ehk 14 kuud pärast sõja algust. Putiniga suhtles ta samas mitu korda ja kaua. Need kaks demonstreerisid ühtsust ja see ei olnud ainult demonstreerimine, oli näha ka head isiklikku suhet.

Selle taustal on Euroopa püüdnud end võõrutada Vene gaasi sõltuvusest ja on sellega suures plaanis hakkama saanud.

Kaubanduslik sõltuvus Hiinast on suurem ja sellest loobuda on keeruline. Mistap eurooplased leiavad end keerukast olukorrast, sest 2019. aastal otsustasid nad Hiina puhul hakata kasutama uut kolmeosalist Hiina-poliitikat, mille kohaselt on Hiina ühel ajal konkurent, süsteemne rivaal ja partner.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles