Biden on optimistlik väljavaadetes jõuda võlalae tõstmise osas kokkuleppele

Copy
USA president Joe Biden ja asepresident Kamala Harris kohtumas 16. mail kongressi liidritega võlalae tõstmise küsimuses.
USA president Joe Biden ja asepresident Kamala Harris kohtumas 16. mail kongressi liidritega võlalae tõstmise küsimuses. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

USA president Joe Biden ütles eile, et ta on optimistlik väljavaadetes jõuda võlalae tõstmise osas kokkuleppele vältimaks riigi maksejõuetust.

«President rõhutas, et kuigi paljudes keerulistes küsimustes on veel tööd teha, on ta optimistlik, et kui mõlemad pooled peavad läbirääkimisi heas usus, eksisteerib tee vastutustundliku ja parteiülese eelarvekokkuleppeni,» ütles Valge Maja avalduses.

Biden kohtus esindajatekoja vabariiklasest spiikri Kevin McCarthy, senati enamuse demokraadist liidri Chuck Schumeri, esindajatekoja vähemuse liidri, demokraadi Hakeem Jeffriesi ja senati vähemuse liidri, vabariiklase Mitch McConnelliga.

Erinevalt eelmisel nädalal peetud esimesest kohtumisest osales eilsel kohtumisel ka asepresident Kamala Harris.

McCarthy ütles pärast kõnelusi, et võlalae tõstmise küsimuse lahendamise läbirääkimistel on teha veel palju tööd vältimaks potentsiaalselt katastroofilist maksejõuetust.

«Meil on teha palju tööd lühikese ajaga,» ütles McCarthy ajakirjanikele.

Ühendriigid võivad võlgade tasumisel maksejõuetuks muutuda juba 1. juunil, kui kongress ja Valge Maja ei jõua leppeni võlalae tõstmise osas.

Olukord võib viia riigi sattumiseni tundmatule territooriumile, millel võivad olla drastilised tagajärjed, mille seas ähvardav majanduslangus ja tõenäolised ülemaailmsed finantsraskused.

Vabariiklased ja demokraadid on võlalae osas teravalt eri meelt ning kongressi vabariiklased nõuavad Bideni nõustumist oluliste eelarvekärbetega vastutasuks toetuse eest limiidi tõstmiseks enne, kui riigil hakkab olemasolevate arvete tasumiseks raha otsa saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles