Austin: Ukraina sõda pakub õppetunde Taiwanile

Copy
Taiwani sõjaväelased õppusel 2023. aasta aprillis. Foto on illustratiivne.
Taiwani sõjaväelased õppusel 2023. aasta aprillis. Foto on illustratiivne. Foto: Handout / Taiwani kaitseministeerium / AFP / Scanpix

Ukraina sõda riiki tunginud Vene vägede vastu pakub õppetunde Taiwanile, näidates, kuidas väiksem sõjavägi saab edukalt avaldada vastupanu suuremale, ütles eile USA kaitseminister Lloyd Austin.

«Me oleme õppinud Ukraina sõjast Venemaaga mitu tähtsat õppetundi,» ütles Austin senati kuulamisel vastuseks küsimusele Taiwani kaitsmise strateegiate kohta Hiina võimaliku sõjalise tegevuse korral.

«Üheks neist õppetundidest on see, et asümmeetriliste võimekuste ning asümmeetriliste taktikate ja tehnikatega saab väiksem jõud teha tõeliselt head tööd kaitsmaks ennast suurema jõu vastu,» lausus ta.

Rahvusvahelise toetusega relvade, varustuse ja väljaõppe näol on Ukraina vägi suutnud mitte ainult takistada Vene üksustel riiki hõivata, vaid on ka vallutanud tagasi Moskva hõivatud alasid.

Austin ütles seadusandjatele, et kongressi volitused võtta USA varudest relvi ja anda neid Taiwanile - nii nagu seda on tehtud Ukrainaga - «on kriitilise tähtsusega meie jõupingutustes anda Taiwanile seda, mida ta vajab» enda kaitsmiseks.

«Me teeme tööd selle algatusega,» lisas kaitseminister.

Hiina peab omavalitsusega demokraatlikku Taiwani osaks oma territooriumist, mis tuleb ühel päeval kasvõi jõudu kasutades tagasi võtta.

Saar elab pidevas Hiina sissetungi hirmus. Peking on hoogustanud retoorikat ja sõjalist tegevust Taiwani ümber.

Pinged Taipei ja Pekingi vahel süvenesid eelmisel aastal, kui Hiina korraldas ulatusliku sõjaväeõppuse Taiwani ümbruses vastuseks USA esindajatekoja tolleaegse spiikri Nancy Pelosi visiidil Taiwani.

Eelmisel kuul korraldas Peking aga Taiwani blokeerimist simuleerivad õppused protestiks Taiwani liidri Tsai Ing-weni kohtumisele Pelosi mantlipärija Kevin McCarthyga Californias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles