INTERVJUU ⟩ Putin ootab Trumpi valimisvõitu, ent hindab selle mõju üle

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Michał Baranowski osales Lennart Meri konverentsil.
Michał Baranowski osales Lennart Meri konverentsil. Foto: Annika Haas/ICDS

Venemaa president Vladimir Putin arvestab Donald Trumpi võiduga järgmise aasta Ameerika Ühendriikide presidendivalimistel, arvates, et see on Venemaale sõjas Ukrainaga kasulik, ütleb mõjuka Saksamaa Marshalli Fondi mõttekoja vanemteadur ja Varssavi büroo juht Michał Baranowski.

Samas leiab Baranowski Postimehele antud intervjuus, et Kreml teeb sellega valearvestuse, sest peale Trumpi eelistuste peab arvestama ka teiste teguritega.

Kuidas Poolas valmistutakse selleks, et Donald Trump võib võita USA presidendivalimised? Saksamaal juba mõeldakse sellele.

Saksamaa kindlasti kardab Trumpi, aga Poolas on see teistmoodi. Poola valitsuspartei Õigus ja Õiglus (PiS) suhted Trumpiga olid tema esimesel ametiajal pigem head ja võib juhtuda, et PiS jätkab valitsuses ka pärast sügisesi parlamendivalimisi.

Suur küsimärk on, mis ulatuses Trump võib ellu viia seda, mida ta ütleb Ukraina kohta ja kas lääs suudab Trumpi ametis olles ühtsust hoida.

Poolas arvestatakse, et Trump võib käituda ennustamatult ja teatakse tema võimalikest sidemetest Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, ent reaalsuses pole sellel olnud mingeid tagajärgi.

Trumpi eelmisel ametiajal suurenes USA vägede arv Poolas ja Trumpi kriitika Saksamaa suhtes sobis Poolale. Poola valitsus töötab USAga julgeolekukoostöö arendamise nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles