NÜRID KINŽALLID Vene raketiteadlaste vahistamine tõotab akadeemia sõnul katastroofi (10)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu tutvub Nižni Novgorodis sõjatööstuse toodanguga.
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu tutvub Nižni Novgorodis sõjatööstuse toodanguga. Foto: Venemaa kaitseministeeriumi pressiteenistus / EPA / Scanpix

Venemaa «peatamatuid» Kinžali rakette arendanud kolm teadlast vangistati riigireetmise süüdistusel, vahendab Business Insider. 

Süüdimõistmise korral ootab teadlasi 20-aastane vangistus. Raketid, mille loomisele nad kaasa aitasid, kuuluvad Venemaa sõjaväe väidetavalt kõige hinnatumate relvade hulka.

Novosibirskis asuva Venemaa Teaduste Akadeemia Siberi osakonna teoreetilise ja rakendusmehaanika instituudi liikmete avaliku kirja järgi jahutavad vahistamised teadusuuringute tulevikku. 

«Juhtumid näitavad, et iga artikkel või raport võib tuua riigireetmises süüdistamise,» vahendab raportit Business Insider. «Sellises olukorras ei karda me mitte ainult oma kolleegide saatuse pärast. Me lihtsalt ei mõista, kuidas oma tööd edasi teha.»

Siberi akadeemia sõnul arreteeriti kolm teadlast – Anatoli Maslov, Aleksandr Šipljuk ja Valeri Zvegintsev – valesüüdistuste alusel.

Teadlased koordineerisid Venemaa raketisüsteemide Kinžal arendamiseks tehtavaid uuringuid, vahendas Reuters. Relvad, mida nimetatakse sageli ekslikult hüpersoonilisteks, on ballistilised raketid, mis suudavad kanda üle 450 kilogrammi lõhkeainet.

Venemaa on kirjeldanud Kinžalit kaua aega kui peatumatut relva, mida nende väitel ei peataks ükski teada olev õhutõrjesüsteem.  

Ukraina teatel tulistati kuus neist Kiievi kohal alla teisipäeva varahommikul. 

Instituudi Siberi filiaali direktori Šipljuki vahistamisest teatas Venemaa riigimeedia eelmise aasta augustis ja juhtivteadur Maslovi vahistamisest mullu juulis. Vene riigimeedia TASSi teatel kahtlustatakse Maslovit raketitehnoloogia riigisaladuste avalikustamises.

Aerodünaamika eksperdiks nimetatud Zvegintsevi arreteerimine avalikustati alles sel nädalal. Instituudi sõnul arreteeriti teadlane pärast seda, kui ta avaldas Iraani teaduslikus ajakirjas gaasikineetika kohta artikli, mis ei läbinud enne avaldamist kontrolli, et veenduda salastatud info puudumises. 

Venemaa sõltumatu meediaväljaande Meduza andmetel hoitakse Zvegintsevit pärast kinnipidamist aprillis koduarestis. Venemaa seaduste järgi ähvardab riigisaladuse avaldamises süüdi mõistetud isikut kuni 20-aastane vanglakaristus.

Teadlased viitasid kirjas ka Novosibirski laserfüüsika instituudi teise teadlase Dmitri Kolkeri eelmise aasta arreteerimisele, kellel oli arreteerimise ajal kõhunäärmevähk ja kes suri paar päeva pärast kinnipidamist.

Arreteeritud teadlaste kolleegid ütlevad, et teadusartiklis avaldatud materjal läbis enne ulatusliku julgeolekukontrolli.

«Töö, mille eest meid täna autasustatakse ja kiidetakse kui eeskuju, muutub homme kriminaalvastutusele võtmise aluseks. Sellistes tingimustes on meie instituudi töö lihtsalt võimatu,» seisab avalikus kirjas.

Instituudi sõnul heidutavad arreteerimised nooremaid teadlasi samasuguste teadustööde tegemisest. «Me arvame, et need probleemid vajavad kiiret lahendust, muidu pole võimalik vältida kodumaise aerodünaamika kohal rippuvat katastroofi,» seisab kirjas. 

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles