JAGATUD MURE ⟩ Soome küsib varjupaika paluvate venelaste kantseldamiseks juhiseid

Rachel Kaare Juudas
Copy
Soome piirivalvurid
Soome piirivalvurid Foto: Rajavartiolaitos / Soome piirivalve

Ligikaudu 1100 Venemaa kodanikku palub Soomes varjupaika, kuna neid ähvardab Venemaal sõjaväeteenistusse võtmine, vahendab Soome rahvusringhääling. 

Soome ootab Euroopa Liidult seisukohti Venemaalt ajateenistuse eest pagenud inimeste saatuse kohta. Soome immigratsiooniteenistuse (Migri) andmetel on seni Soomes varjupaika taotlenud 1109 Venemaa kodanikku. Tavaliselt esitatakse Venemaalt 200–500 varjupaigataotlust aastas.

«Me ei ole saanud taotluste kohta otsuseid teha,» ütles Soome uudisteagentuurile (STT) siseministeeriumi immigratsioonidirektor Sanna Sutter.

Pärast Venemaalt põgenevate ajateenistusse kutsutud meeste esitatud varjupaigataotluste küsimuse arutamist on Põhjamaad otsustanud ELi juhiseid oodata. 

Pole teada, millal EL oma suunised selles küsimuses lõplikult välja annab.

Migri andmetel esineb perekondlikel sidemetel põhinevate elamisloataotluste menetlemisel praegu viivitusi. Otsust ootab umbes 10 800 inimest, aga kõik nad ei ole Venemaa kodanikud. 

Ehkki Migri üle järelevalvet tegev siseministeerium teatas varem, et Venemaa varjupaigataotluste arv ei ole pärast eelmisel aastal välja kuulutatud mobilisatsiooni oluliselt suurenenud, on taotluste arv sellest ajast alates kasvanud.

Schengeni viisaruumi kuuluv naaberriik Norra teatas samuti Venemaalt lähtuvate piiriületuste mõningasest suurenemisest, seda Storskogi piiripunktis kaugel Põhja-Norras.

Suur osa piiri ületavatest venelastest reisib turistiviisaga. Turistid peavad esitama viisa ja dokumendid, mis tõendavad nende edasist reisi, näiteks lennupiletid, hotellibroneeringud või kutse, ütles piirivalveamet.

«Kuigi turistid näitavad tagasisõidupileteid, ei saa piirivalvurid kontrollida, kas nad kavatsevad ka tegelikult tagasi pöörduda,» sõnas Vaalimaa piiripunkti asejuhataja Elias Laine.

«Kuna olen üliõpilane, ei peaks ma kartma, et mind mobiliseeritakse, kuid oleme näinud, et asjad muutuvad väga kiiresti, seega eeldan, et see võimalus on olemas,» selgitas Vaalimaal piiri ületanud Max, kes keeldus oma perekonnanime Reutersile avaldamast. «Tahan kindel olla, et mind miski ei ähvarda,» ütles ta ning lisas, et on teel Saksamaale sugulasi külastama.

Soome ja Venemaa vahel on 1340-kilomeetrine piir, mida ületab aastas ligi seitse miljonit inimest, ning ametis on 3000 piirivalvurit, kes on hõivatud just idas korra valvamisega.

Piiriületuseks on üheksa püsivat rahvusvahelist punkti, mis asuvad (põhjast lõunasse) Raja-Jooseppis, Sallas, Kuusamos, Vartiuses, Niiralas, Imatras, Nuijamaas, Vainikkalas ja Vaalimaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles