Seim: küüditamiste eest Leedus vastutab ka kohalik kompartei

BNS
Copy
Leedu seim 13. detsember 2016.
Leedu seim 13. detsember 2016. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Leedu seim pani vastutuse küüditamiste eest Leedu Kommunistlikule Parteile ja rõhutas selle seost Venemaa kuritegudega Ukrainas.

Parlament võttis neljapäeval 97 poolt- ja ühe vastuhäälega vastu otsuse, mille algatas konservatiivide, Talurahva ja Roheliste Liidu ja Liberaalide Liikumise fraktsiooni seimisaadikute rühm. Kolm saadikut jäi erapooletuks.

Otsuse vastuvõtmine langes kokku Nõukogude okupatsioonirežiimi 22. mail 1948 Leedus läbi viidud küüditamise, koodnimega «Kevad», 75. aastapäevaga.

«Selle meie rahva genotsiidi eest ei vastuta mitte ainult NSV Liidu võimud Moskvas, vaid ka kohalik Leedu Kommunistlik Partei, mis kavandas ja viis teadlikult läbi Leedu elanike genotsiidiga võrreldavat hävitamist, nende vara konfiskeerimist, piinamist ja küüditamist,» ütles üks otsuse algatajatest, konservatiiv Audronius Ažubalis.

Selles öeldakse, et Leedu Kommunistlik Partei «vastutab genotsiidiga võrdse Leedu elanike hävitamise, nende vara konfiskeerimise ja omastamise, piinamise ja väljasaatmise eest, mis oli okupatsiooni repressiivstruktuuride poolt eelnevalt kavandatud ja viidi selle juhiste järgi sihikindlalt läbi aastatel 1940-1963».

Otsuses kutsutakse riigiasutisi ja koole üles hoolitsema Leedu võitluse ja kannatuste ajaloo, Nõukogude okupatsioonirežiimi ja Leedu kommunistliku partei kuritegelikkuse väljatoomise ning küüditamise mälestuse jäädvustamise eest.

Selles märgitakse, et see «on kahtlemata seotud Venemaa praegu ukrainlaste ja nende laste vastu sooritatavate küüditamise, genotsiidi-, sõja- ja inimsusevastaste kuritegudega».

«Sama näeme ka täna, mil okupandid ja nende kohalikud mahitajad küüditavad vastavalt planeeritud skeemidele ja juhistele ukrainlasi nende kodumaalt, röövivad massiliselt nende lapsi, arestivad nõndanimetatud ebalojaalsete kohalike elanike maju ja muud omandit, omastades avalikult okupeeritud alade elanike vara,» ütles Ažubalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles