KOHALIK VAADE Serbia valitsus tõlgendas tulistamistele järgnenud šokki ähvardusena

Milica Šarić
, ajakirjanik, Belgrad
Copy
Rahvas eelmisel nädalal Belgradis opositsiooni korraldatud meeleavaldusel, kus kutsuti pärast kahte massitulistamist tippametnikke tagasi astuma ja piirama vägivaldset sisu meedias. 
Rahvas eelmisel nädalal Belgradis opositsiooni korraldatud meeleavaldusel, kus kutsuti pärast kahte massitulistamist tippametnikke tagasi astuma ja piirama vägivaldset sisu meedias. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Scanpix

Ohvriterohke koolitulistamine ja sellele järgnenud veel teinegi massitapmine raputas Serbia ühiskonna välja viimase kümnendi tardumusest, kus vägivald ja relvad hakkasid taas saama normaalseks nagu Balkani sõdade aastatel.

Serbia ärkas 3. mail kollektiivses šokis: pealinna Belgradi südames asuvas eliitkoolis lasi 13-aastane poiss maha valvuri ja kaheksa õpilast ning vigastas veel kuut last ja ajalooõpetajat. Sellega sai poisist maailma noorim teadaolev massimõrvar.

Hambuni relvastatud ja mõnevõrra väljaõpet saanud laps valmistas ette põhjaliku rünnakuplaani ning tundub, et ohvrite arv ei osutunud suuremaks vaid seetõttu, et teda tabas veretöö ajal paanikahoog. Väidetavalt läks poiss ise koolimajast välja ning helistas politseisse, et öelda, mida ta oli teinud ja et tal on tarvis maha rahuneda. Sel hetkel oli tal veel varuks laskemoona ja Molotovi kokteile, mida ta kavatses kasutada koolimaja väljapääsude tõkestamiseks.

Massitulistamine šokeeris kogu Serbia ja lähiriikide elanikkonda. Kui valu toimunu pärast tõeliselt kohale jõudis, võttis võimust üldine vaikus. Leinasid needki, kes ei tundnud ühtegi tapatöö ohvrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles