Valge Maja: USA võlalae küsimuses saavutati «tugev edasiminek»

BNS
Copy
Valge Maja Washington DC-s.
Valge Maja Washington DC-s. Foto: Luca Perra / Shutterstock

USA võlalae küsimuses on saavutatud «tugev edasiminek», kinnitas Valge Maja ametnik reedel, kui president Joe Biden jõudis Jaapanisse G7 tippkohtumisele.

Biden palus oma läbirääkimismeeskonnalt viimast ülevaadet ja sai kinnituse, et saavutatud on «tugev edasiminek» ning «president andis oma meeskonnale suunise jätkata jõupingutusi kahepoolse kokkuleppe saavutamiseks».

«Ta on endiselt kindel, et kongress võtab maksejõuetuse vältimiseks vajalikud meetmed,» lisas ametnik.

Ühendriikide valitsuse eesmärk on tõsta riigi laenulimiiti juba 1. juuniks.

USA jõudis jaanuaris 31,4 triljoni dollarilise võlalaeni, mis sundis rahandusministeeriumi võtma erakorralisi meetmeid valitsussektori tegevuste rahastamiseks.

Riigi laenulimiidi tõstmine, mis lubab valitsusel tasuda juba tehtavate kulutuste eest, on sageli vaid formaalsus.

Viimastel aastatel on aga paisunud võlalae tõstmine tüliõunaks saanud. Kongressi vabariiklased nõuavad sellele vastutasuks kulukärpeid ja eelarvepuudujäägi vähendamist.

Esindajatekoja vabariiklasest spiiker Kevin McCarthy ütles neljapäeval, et näeb teed läbimurdeni kõnelustel maksejõuetuse ärahoidmiseks, hoolimata osa tema parteikaaslaste signaalidest, et nad ei pehmenda oma nõudeid kulusid kärpida.

Demokraadid ütlevad, et võlalage on tõstetud ilma eelarveläbirääkimisteta kümneid kordi, süüdistades vabariiklasi USA majanduse «pantvangi» võtmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles