Zelenskõi kohtub lähipäevil Bideniga

Copy
USA president Joe Biden ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
USA president Joe Biden ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: OLIVIER DOULIERY / La Nacion via ZUMA press / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtub USA presidendi Joe Bideniga lähipäevadel, teatas reedel televisioonis presidendikantselei juht Andri Jermak.

Jermaki informatsiooni kohaselt vestlevad riigipead maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 kohtumisel Hiroshimas.

«Kaks liidrit arutavad mitmeid teemasid, mille seas rahvusvahelist hävituslennukite koalitsiooni. Tänu sellele on Ukrainal varsti kõik vajalik meie taeva, linnade ja kodanike kaitsmiseks,» ütles Jermak.

Jermak kinnitas, et reedel Saudi Araabias Araabia Liiga tippkohtumisel kõne pidanud Zelenskõi läheb Jaapanisse G7 kohtumisele.

Biden ütles varem päeval ühenduse G7 liidritele, et Washington pooldab moodsate sõjalennukite, mille seas F-16, andmist Ukrainale ja toetab ka jõupingutusi Ukraina pilootide väljaõpetamiseks.

Zelenskõi tervitas suhtlusvõrgustikus Twitter seda ajaloolise otsusena.

Ukraina president lisas, et ootab huviga plaani praktilise elluviimise arutamist Hiroshimas.

Ametnikud teatasid juba varem päeval, et Zelenskõi osaleb nädalavahetusel Jaapanis Hiroshimas maailma juhtivate riikide ühenduse G7 tippkohtumisel.

Tegemist on tema esimese reisiga Aasia ja Vaikse ookeani piirkonda alates eelmise aasta veebruarist, kui Vene president Vladimir Putin saatis väed Ukrainat ründama.

Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Oleksi Danilov kinnitas rahvustelevisioonis samuti, et Zelenskõi osaleb tippkohtumisel.

«Oleme olnud kindlad, et meie president on seal, kus Ukraina teda vajab, igal pool maailmas, et lahendada meie riigi stabiilsuse küsimus. Ükskõik millisesse maailma ossa, mille seas Hiroshimasse, mis on sõjakoleduste sünonüüm. Seal otsustatakse väga olulisi asju, seega on füüsiline kohalolek meie huvide kaitsmisel ülitähtis,» ütles Danilov.

Reedel osales Zelenskõi Araabia Liiga tippkohtumisel Saudi Araabias Jeddah's, kuhu teda kutsus korraldajana Ar-Riyad.

G7 liidrid leppisid reedel kokku uutes sanktsioonides, mis jätavad Venemaa väidetavalt ilma G7 tehnoloogiast, tööstusseadmetest ja teenustest, mis toidavad selle sõjamasinat.

USA, Suurbritannia ja Euroopa Liit on enne G7 tippkohtumist teatanud värsketest meetmetest Moskva pitsitamiseks, millega püütakse 15 kuud pärast Vene vägede Ukrainasse tungimist piirata Moskva peamisi tuluallikaid, aga samuti juurdepääsu sõjatööstuse jaoks vajalikele materjalidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles