G7 soovib Hiinaga «stabiilseid ja konstruktiivseid» suhteid

Copy
G7 liidrid tippkohtumisel Jaapanis.
G7 liidrid tippkohtumisel Jaapanis. Foto: G7 Hiroshima Summit Host/EPA/Scanpix

G7 riigid hoiatasid tänasel tippkohtumisel Hiroshimas Hiinat militariseerimistegevuse eest Aasia-Vaikse ookeani piirkonnas, kuid rõhutasid, et blokk soovib Pekingiga «konstruktiivseid ja stabiilseid» suhteid.

G7 liidrid kutsusid tippkohtumise lõppkommünikees Pekingit ka «survestama Venemaad lõpetama oma sõjalist agressiooni ning viima oma väed viivitamatult, täielikult ja tingimusteta Ukrainast välja».

Lõppkommünikee toob esile liikmesriikide mure Hiina majandusliku ja sõjalise tegevuse pärast, kuid jätab ukse avatuks koostööle ning hoidub edasiste pingete õhutamisest.

«Oleme valmis konstruktiivseteks ja stabiilseteks suheteks Hiinaga, mõistame siira suhtluse olulisust,» märgitakse kommünikees. «Meie poliitika eesmärk ei ole Hiinat kahjustada, samuti ei soovi me nurjata Hiina majanduslikku edu ja arengut.»

Teisalt kinnitab lõppdokument G7 riikide otsustavust tundlike tarneahelate vabastamiseks Hiina mõjust. «Majanduslik paindlikkus eeldab riskide maandamist ja võimaluste mitmekesistamist,» märgitakse kommünikees, kus lubab «vähendada meie oluliste tarneahelate ülemäärast sõltuvust».

G7 hoiatas Lõuna-Hiina mere«militariseerimise eest Hiina poolt ning rõhutas, et rahu ja stabiilsus Taiwani väinas on üleilmse julgeoleku seisukohast vältimatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles