Kümned tuhanded moldovlased nõudsid oma riigile ELi liikmesust

Copy
Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola (vasakul) ja Moldova riigipea Maia Sandu (paremal) 21. mail meeleavaldusel Chișinăus.
Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola (vasakul) ja Moldova riigipea Maia Sandu (paremal) 21. mail meeleavaldusel Chișinăus. Foto: Elena Covalenco / AFP / Scanpix

Kümned tuhanded inimesed tulid täna Moldova pealinna Chișinău tänavatele, et nõuda oma riigile Euroopa Liidu liikmesust.

2,6 miljoni elanikuga Moldova esitas eelmisel aastal ühinemistaotluse ning sai koos Ukrainaga juunis ELi kandidaatriigiks.

Politsei hinnangul osales Chișinău kesklinnas meeleavaldusel üle 75 000 inimese. Nad lehvitasid ELi lippe ja skandeerisid Euroopa-meelseid hüüdlauseid.

«Me tulime, et öelda valju häälega, kindlameelselt ja uhkelt, et moldovlased on eurooplased!» ütles president Maia Sandu, kes oli kutsunud rahvast meelt avaldama.

Ta ütles, et Moldova tahab ühineda 27-liikmelise ELiga 2030. aastaks.

«See on meie rahvale võimalus elada rahus ja õitsengus,» lausus Sandu.

Vajalike eeltingimuste täitmine ühinemiseks ELiga on olnud «suurte jõupingutuste tee, kuid see on ainus tee», rõhutas ta.

Meeleavaldusel osalenud Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola ütles, et EL toetab Moldova püüdlusi. Ta lisas, et Moldova on juba valmis eurointegratsiooniks.

Sandu ütles varem sel nädalal intervjuus AFPle, et Moldova taotleb ELi liikmeks saamist «nii kiiresti kui võimalik» kaitseks Venemaa suunalt tulevate ohtude vastu.

Veebruaris süüdistas Sandu Venemaad riigipöörde õhutamises, et hõivata tema väikest riiki.

Moldova korraldab 1. juunil esimese nn laiema Euroopa tippkohumise, millel osalevad kõigi 27 ELi liikmesriigi ja 20 naaberriigi liidrid.

Tagasi üles