AASIA VAADE. Taiwan – keelatud riik, mis võib maailma pahupidi keerata (2)

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Taiwani noored tantsimas Sun Yat-seni memoriaali juures.
Taiwani noored tantsimas Sun Yat-seni memoriaali juures. Foto: Javier Brandoli

Elektrooniline muusika mängib ja kõik on võtnud suurte uste ette rivvi. Kaheksast noorest tüdrukust koosnev grupp harjutab oma koreograafiat. Nende üle vaatab 1925. aastal surnud Hiina rahvusliku erakonna Kuomintangi (KMT) asutaja ja tänapäevase Hiina Vabariigi isa Sun Yat-seni suur pronkskuju. Tantsuetendus leiab aset suursuguses memoriaalis, mis asub kunagi maailma kõrgeima, 508-meetrise pilvelõhkuja Taipei 101 lähedal.

Pärime noortelt neidudelt, kas nad teavad, kelle kuju nende ees seisab. Mõned raputavad pead, teised ütlevad nime Sun Yat-sen, kuid lisavad sellele vähe. Kui muusika jälle mängima hakkab, jätkavad nad tantsu nende keelatud riigi Taiwani «isa» kuju ees.

See stseen võtab kokku selle saareriigi ees seisvad katsumused. Kaks põlvkonda, kaks vastandlikku valitsemisstiili ning jagatud kultuur ja minevik. Nemad on taiwanlased, tema oli hiinlane. Kas see ei ole mitte üks ja sama? Vastus sellele küsimusele on võti, mis võib päästa valla kardetud sõja Hiina ja Ameerika Ühendriikide vahel, mille keskmes on Taiwan

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles