USA on mures Iisraeli ministri Templimäe külastuse tõttu

BNS
Copy
Itamar Ben-Gvir
Itamar Ben-Gvir Foto: AFP/SCANPIX

USA teatas pühapäeval, et on mures Iisraeli julgeolekuministri Itamar Ben-Gviri provokatiivse visiidi pärast Jeruusalemmas asuvasse Al-Aqsa mošeekompleksi.

«Seda pühapaika ei tohiks kasutada poliitilistel eesmärkidel. Me kutsume kõiki pooli üles austama selle pühadust ja hoiduma olukorra pingestamisest,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Matthew Miller avalduses.

«Minister Ben Gvir külastas täna hommikul Templimäge, visiidi ajal vahejuhtumeid ei esinenud,» kommenteeris Iisraeli politsei varem pühapäeval ministri külastust.

«Jeruusalemm on meie hing. Hamasi ähvardused meid ei heiduta, ma läksin üles Templimäele!» kirjutas Ben-Gvir suhtlusvõrgustikus Telegram, kus avaldas ka foto endast vanalinnas.

Vaid mõned päevad tagasi marssisid Ben-Gvir ja tuhanded juudi rahvuslased läbi Jeruusalemma vanalinna.

«Iisrael kannab vastutust oma ministrite ja asunike karjade barbaarsete sissetungide eest,» kommenteeris islamiliikumine Hamas.

«See samm kinnitab taas sionistliku ja fašistliku valitsuse poolt ähvardava ohu sügavust ja selle paremäärmuslastest ministrite ülbust,» lisas äärmusrühmitus.

Julgeolekuolukord on olnud sel aastal keeruline, sest mai alguses tulistas Palestiina äärmusrühmitus Islamidžihaad mitu päeva järjest Iisraeli lõuna- ja keskosa linnade pihta rohkem kui tuhat raketti. Vastuseks ründasid Iisraeli õhujõud sihtmärke Gaza sektoris ja rühmituse juhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles