Saksa uurijad: Nord Streami plahvatustega seotud jahi pardal oli valepassiga Ukraina sõdur (1)

Postimees
Copy
Gaasitoru Nord Stream lekkekoht mullu sügisel
Gaasitoru Nord Stream lekkekoht mullu sügisel Foto: Taani käitsevägi / SWNS / Scanpix

Koos Põhjamaadega Nord Streami gaasitorude plahvatamist uuriv Saksa politsei keskendub jätkuvalt sündmuskohal viibinud purjekale, mille pardalt leiti sõjaväelise lõhkeaine jälgi, ning üritab selgitada välja, mis rolli mängis toimunus 26-aastane Rumeenia valepassi kasutanud Ukraina sõdur.

Saksa uurijad on jätnud kõrvale versiooni, et mullu septembris toimunud Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 gaasitorude plahvatusega võisid soetud olla lähikonnas viibinud Vene laevad ning oletab, et kogu õhkimisoperatsiooni korraldati Läänemere rannikul Rostocki lähedal asuvast Hohe Düne sadamast, selgub Saksa ajalehe Süddeutsche Zeitung, Saksa avalik-õigusliku ringhäälingu WDR/NDR, Poola veebilehe Frontstory, Rootsi lehe Expressen ja Taani ajalehe Berlingske ühisest uurimisest.

Just sealt suundus eelmise aasta 6. septembril merele 15,5 meetrit pikk purjekas Andromeda, mis Saksa uurijate oletusel seilas Taani Bornhomi saare lähistele. Aluse pardal oli teadaolevalt viis meest ja üks naine, kes saabusid sadamasse Poolas registreeritud valge kaubikuga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles