EI TAKISTA VALLID ⟩ Leedu eemaldas LGBT kooselu seadustamise päevaplaanist (2)

Postimees
Copy
Abielu. Pilt on illustratiivne
Abielu. Pilt on illustratiivne Foto: Eero Vabamägi

Leedu võimuerakonnad eemaldasid tänasest päevakorrast samasooliste tsiviilühendust tunnustava seaduseelnõu, vahendas Leedu rahvusringhääling. 

«Oleme kokku leppinud, et võtame seaduseelnõu homsest päevakorrast välja, arutame seda küsimust teisel ajal,» ütles Vabaerakonna fraktsiooni juht Vytautas Mitalas eile pärast parlamendi esinaise Viktorija Čmilytė-Nielseniga kohtumist. 

Mitalas ei täpsustanud õigusakti eemaldamise põhjuseid ega osanud öelda, millal eelnõu uuesti päevakorda võetakse.

«Lepime selles kokku,» ütles Vabaerakonna fraktsiooni juht. Võimuparteid olid eelnevalt eelnõu arutamise poolt. 

Parlamendi õiguskomisjon kiitis seaduseelnõu heaks septembris, kuid ei ole toonud seda seni täiskogule arutamiseks.

Kuigi valitsuskoalitsiooni liberaalsed liikmed on samasooliste partnerlust käsitlevat õigusakti toetanud, ei ole neil seni õnnestunud konservatiivide hääli saada.

Parlamendis oli kavas arutada ka alternatiivset seaduseelnõu, mille olid koostanud samasooliste partnerluse vastased, kes soovitasid tsiviilseadustikku viia lähisuhte mõiste. Õiguskomisjon lükkas selle ettepaneku tagasi.

Valitsusbloki liikmete sõnul on tsiviilpartnerluse seaduseelnõu koostatud kompromissina pärast seda, kui varasem ja ambitsioonikam tsiviilpartnerluse seaduseelnõu 2021. aastal parlamendis tagasi lükati.

Leedu seadused ei tunnusta tsiviilpartnerlust sama- ega erisooliste paaride vahel. Varasemad seadusandlikud katsed parlamendis on ebaõnnestunud. Leedu põhiseaduse kohaselt on abielu ainult mehe ja naise vahel.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles