Vene piirivalve sai laiendatud õigused passe konfiskeerida

Postimees
Copy
Vene Föderatsiooni pass.
Vene Föderatsiooni pass. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Scanpix

Venemaa rahvasaadikud andsid heakskiidu seadusmuudatusele, mis laiendab piirivalve õigusi konfiskeerida välismaale reisivate venelaste dokumente.

Seadusmuudatus võeti riigiduumas vastu veel samal päeval, kui see valitsuse ette jõudis.

Edasi vajab see föderatsiooninõukogu heakskiitu ja seejärel president Vladimir Putini allkirja, mille järel see 180 päeva jooksul jõustub.

Sellega antakse piirivalvuritele õigus konfiskeerida nende venemaalaste passid, kellel on keelatud välismaale reisida.

Eelnõu sõnul on passe võimalik konfiskeerida kohtu korraldusel ning Vene juurdluskomitee, siseministeeriumi täidesaatva võimu ja nende kehamite, Föderaalse Julgeolekuteenistuse piiriameti ja tolliameti poolt.

Laiendatud volitused passide konfiskeerimiseks rakenduvad neile, kelle riigist lahkumine on piiratud kriminaaluurimisega seotuse tõttu, samuti võib konfiskeerida nende passe, kes on kuriteos süüdistatavad või süüdi mõistetud ning neil, kes «väldivad kohtulikult kehtestatud kohustusi».

Samuti rakendub laiendatud passide konfiskeerimine neile, kes ei tohi Venemaalt lahkuda kohustusliku sõjaväeteenistuse tõttu.

Kõik sõjaväekutse saanud peavad andma oma passi üle siseministeeriumile. Kui isik oma passi ei loovuta, loetakse see kehtetuks ja võidakse riigist lahkumise katsel piirikontrollis konfiskeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles