Iraanis vandaalitseti Mahsa Amini haual

Copy
Meeleavaldaja Mahsa Amini portreega Iraani saatkonna juures Pariisis 23. mai 2023.
Meeleavaldaja Mahsa Amini portreega Iraani saatkonna juures Pariisis 23. mai 2023. Foto: TERESA SUAREZ/EPA/Scanpix

Iraanis vandaalitseti Mahsa Amini haual, ütlesid aktivistid ja tema perekonna advokaat, viidates noorukile, kelle surm vallandas Iraanis suurmeeleavaldused.

Amini (22) suri septembris pärast seda, kui Iraani nõndanimetatud kõlbluspolitsei võttis ta vahi alla islamivabariigi riietumisreeglite väidetava rikkumise eest.

Protestiaktsioonid olid üüratud ning seadsid surve alla islamisüsteemi, mis on Iraanis võimul olnud alates 1979. aasta revolutsioonist. Meeleavaldused jätkuvad siiamaani.

Kurdi päritolu Amini on maetud Saqezi linna Iraani Kurdistani provintsis.

Prantsusmaal asuv ühendus Kurdistan Human Rights Network (KHRN) teatas, et tema hauda rünnati 21. mai hommikul. Sotsiaalmeediasse postitatud piltidel on näha, et hauakivil olevat Amini portreed kaitsev klaas on purustatud. Fotod on arvatavalt pärit Amini vennalt Ashkanilt.

Pühapäeva hommikul ründasid inimesed, «kes on teinud seda ka varem», Mahsa Amini hauda, ütles perekonna advokaat KHRN-i vahendusel.

Ta ei täpsustanud, kes kõnealused isikud olid. Advokaadi sõnul on võimud takistanud kaitsva katte rajamist hauale.

Amini perekond ja toetajad väidavad jätkuvalt, et noore naise tappis löök pähe, mil ta oli politsei vahi all, kuigi võimud ütlevad, et tema elu nõudis varasema terviserikkega seotud südameatakk.

Aktivistid süüdistavad Iraani võime meeleavalduste mahasurumises, mille käigus on hukkunud üle 500 inimese, ütleb Norras asuv vabaühendus Iran Human Rights.

Iraanis on ka seitse surmanuhtluse saanud meest seoses meeleavaldustega üles poodud. Amnesty International hoiatab, et veel seitset meest ohustab seoses meeleavaldustega hukkamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles