POSTIMEES DONBASSIS «Ära seda vajuta, muidu lendame kohe kõik kus kurat!»

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Donetski oblast
Copy
Andrei kattis oma punkris külalistele laua. Lauale pani ta erinevad pommikesed, mida ta nagu hea kokk ise valmistab ja siis droonide abiga Vene sõduritele kaela saadab. Fotol tutvustab Andrei oma lõhkevaid hõrgutisi. 
Andrei kattis oma punkris külalistele laua. Lauale pani ta erinevad pommikesed, mida ta nagu hea kokk ise valmistab ja siis droonide abiga Vene sõduritele kaela saadab. Fotol tutvustab Andrei oma lõhkevaid hõrgutisi. Foto: Jaanus Piirsalu

Ukraina sõdurite punker Donetski oblasti lõunaosas, 700 meetrit rindejoonelt. Keset punkrit asub rikkalikult kaetud laud igale maitsele.

Selle lauatäie hindamiseks peab olema väga eriline maitse. Laud on kaetud jalaväemiinide, granaatide, miinipilduja miinide ja isegi lennukimürskudega. Selle laua kokk on nelja lapse isa, kes valmistab käsitsi «pommikesi» oma droonidele, mis lendavad kollitama Vene sõdureid.

Andrei, kutsungiga Graniit, on mitmes mõttes killumees. Suuvärk on tal nagu Peeter Ojal. Tema «pommikesed» on aga täidetud hävingut külvavate kildudega.

«Mõned on öelnud, et ma olen debiil. Kuidas sa saad võtta miini ja selle lihtsalt lahti saagida,» räägib 43-aastane Andrei naerdes. «Ma saan muidugi aru, et kui ma neid asju teen, siis need võivad käes plahvatada.»

Andrei annab mulle oma töölaualt ühe pooliku «pommikese», et ma paremini aru saaks, kuidas see on tehtud. «Kuramuse ohtlik värk. Ära seda vajuta, lendame kohe kõik kus kurat!» hoiatab ta mind. Tegelikult ei julge ma «pommikest» õieti käeski hoida, rääkimata kuhugi vajutamisest. Panen Andrei mänguasja ruttu lauale tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles