Efraim Zuroff: Demjanjuk suri süüdlasena

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Demjanjuk mullu veebruaris. Ukrainas sündinud mehe väitel tõestavad tema süütust 1627 KGB toimikut.
John Demjanjuk mullu veebruaris. Ukrainas sündinud mehe väitel tõestavad tema süütust 1627 KGB toimikut. Foto: SCANPIX

Endine natsi koonduslaagri valvur John Demjanjuk suri süüdimõistetuna süütute juutide massimõrvale kaasaaitamises, teatas täna Simon Wiesenthali keskuse Iisraeli direktor Efraim Zuroff.

Päev pärast Demjanjuki surmateadet tehtud avalduses märgib keskus, et ei kahelnud kunagi, et Ukrainas sündinud mees aitas ellu viia natside «lõplikku lahendust», vahendas AFP.

«Demjanjuk suri, olles süüdi oma teenistuse eest Sobibori surmalaagris ja nii tuleks teda meenutada,» ütles natsikütt Zuroff. «Mitte kui ekslikult süüdistatud inimest, vaid kui isikut, kes vabatahtlikult astus SSi ja oma füüsiliste võimete kõrghetkel veetis kuid, aidates massiliselt mõrvata surmalaagrisse saadetud süütuid juute.»

Müncheni kohus mõistis Demjanjuki mullu mais viieks aastaks vangi rohkem kui 27 000 inimese mõrvale kaasaaitamises Poolas Sobibori vangilaagri valvurina 1943. aastal.

Kohtuniku käsul vabastati Demjanjuk kuni edasikaebuseni, seda põhjusel, et ta ei kujuta enam ohtu ning olles kodakondsuseta isik, on tema põgenemine ebatõenäoline.

Mullune süüdimõistmine oli Demjanjuki kümnetesse aastatesse veninud kohtusaaga viimaseks vaatuseks. 1986. aastal toodi ta Jeruusalemma kohtu ette, sest teda peeti Treblinka surmalaagri kurikuulsaks ukrainlasest vangivalvuriks «Ivan Julmaks». 1988. aastal mõisteti ta surma, kuid vabastati viis aastat hiljem, kui ilmnesid asitõendid, mis tõestasid, et Iisrael oli kinni püüdnud vale mehe.

Ta naasis Ühendriikidesse, kuid peagi ilmesid uued tõendid tema teenimisest valvurina teistes natsilaagrites, mispeale 2002. aastal võeti talt USA kodakondsus võimudele valetamise eest.

Pärast aastatepikkusi juriidilisi vaidluseid saadeti ta 2009. aastal USAst Saksamaale kohtu ette, seekord Sobiboris teenimise eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles