Brasiilia peaks Cleverly sõnul olema ÜRO Julgeolekunõukogus

BNS
Copy
James Cleverly.
James Cleverly. Foto: EPA/RAFAEL ARANCIBIA/SCANPIX

Brasiilial peab olema valjem hääl maailma asjades, mille seas alaline koht ÜRO Julgeolekunõukogus, ütles kolmapäeval riigis visiidil viibiv Ühendkuningriigi välisminister James Cleverly.

«Globaalne jõudude tasakaal on nihkunud lõunasse. See on reaalsus, mis peab peegelduma ka mitmetes institutsioonides, mille seas ka maailmaorganisatsioonis,» ütles Cleverly pressikonverentsil Brasiilias.

Ladina-Ameerika suurim majandus ja piirkonna kõige suurema rahvaarvuga riik Brasiilia on aastaid nõudnud nõukogusse alalise liikmena liitumist. Seda sammu on blokeerinud viis alalist liiget ehk USA, Venemaa, Hiina, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa.

«Brasiilial on otsustav roll rahvusvahelise korra ja mitmepoolse süsteemi ümberkujundamisel ning Ühendkuningriik kinnitab oma toetust Brasiilia ambitsioonile saada alaline koht ÜRO julgeolekunõukogus,» ütles Cleverly.

Brasiilia välisminister Mauro Vieira kinnitas, et Brasiilia ja Ühendkuningriik on selles osas samal arvamusel.

Cleverly visiit Brasiiliasse on osa piirkondlikust ringreisist, mis viis välisministri ka Tšiilisse, Jamaicale ja Colombiasse.

London teatas hiljuti suurest panusest Brasiilia fondi Amazonase vihmametsade kaitseks.

Briti peaminister Rishi Sunak lubas mai alguses veel üle 100 miljoni dollari Brasiilia Amazonase vihametsa kaitsmise fondi, kui kohtus Londonisse kuningas Charles III kroonimisele saabunud Brasiilia presidendi Luiz Inácio Lula da Silvaga.

Ühendriikide president Joe Biden teatas eelmisel kuul, et Amazonase fondile eraldatakse 500 miljonit dollarit, kuid selleks on vaja veel USA kongressi heakskiitu, mis võib osutuda tõsiseks väljakutseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles