Soomes vangistati üle saja lapse ahistanud seksuaalkurjategija

Rachel Kaare Juudas
Copy
Soome politseinik, 13. aprill 2017. Foto on illustreeriv
Soome politseinik, 13. aprill 2017. Foto on illustreeriv Foto: Jussi Nukari / AP / Scanpix

Pirkanmaa ringkonnakohus mõistis Jesse Niko Kristian Erkkonenile seksuaalkuritegude eest 10 aasta pikkuse vangistuse, vahendas Yle. 

Juhtumit arutati suletud uste taga 31 päeva, kuid tänane süüdimõistmine toimus avalikul kohtuistungil.

Erkkoneni vägivalla all kannatas vähemalt 118 ohvrit, peamiselt 10–17 aastased tüdrukud. Ohvrid olid pärit erinevatest Soome piirkondadest ning kurjategija nõudis neilt alastifotosid. Süüdistuste kohaselt kohtus ta lastega ka spordiväljakute lähedal ning riietas ennast nende ees paljaks.

Erkkonen oli mõne ohvriga füüsilises seksuaalses kontaktis, sealhulgas seksuaalvahekorras.

Soomes on seksuaalsuhted keelatud alla 16-aastastega. 

Kohus arutas, kas süüdistatav oleks pidanud teadma, et enamik tema ohvritest olid alaealised. Kohtu sõnul küsis 1996. aastal sündinud Erkkonen mõnelt ohvrit nende vanust või nägi seda tüdrukute sotsiaalvõrgustiku profiilidest.

«See ei häirinud teda,» kinnitas prokurör. 

Erkkonen eitas, et oli kuritegude toimepanija, või väitis, et ei mäletanud juhtumeid. 

Kuriteosarja ulatus selgus ametivõimudele alles 2021. aasta sügisel, kui kahtlustatav arreteeriti ja politsei tema telefonide sisu analüüsis. 

Erkkonen nõudis alaealistelt ohvritelt Snapchati sõnumirakenduse kaudu seksuaalse alatooniga fotosid ja videosid. Kohtu sõnul andis mees alaealistele fotode eest tubakat ja mõnel juhul ka kanepit. Samuti ähvardas ta tüdrukuid piltide avaldamisega.

Kohtusüüdistuste hulka kuulus vägistamine, laste seksuaalne kuritarvitamine, seksuaalsete piltide levitamine, alaealiselt seksuaalteenuste ostmine, seksuaalvahekorda sundimine, lapse ahvatlemine seksuaalsetel eesmärkidel, ähvardamine ja narkokuriteod.

Pirkanmaa ringkonnakohus lükkas üheksa individuaalset süüdistust tagasi.

Umbes 40 ohvrit esindanud advokaat Jyri Kilpi arvutas, et raskete kuritegude eest, milles Erkkonen süüdi mõisteti, oleks ükshaaval kokku saadud 50-aastane vangistus. Soomes seda ei tehta, sest maksimaalne vanglakaristus on 13 aastat. 

«Mõnes riigis, näiteks Ameerikas, oleks see olnud saja-aastane karistus,» ütles Kilpi täna, lisades, et seksuaalkuriteod põhjustavad ohvritele diagnoositud psühholoogilisi probleeme. Lisaks peavad tüdrukud elama ülejäänud elu hirmus, et nende fotod ilmuvad internetis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles